Ruska sonda znova poletela na Luno

sreda, 16. avgust 2023
 

Sonda Luna-25 bo poskušala pristati na območju Luninega južnega pola


Rusija je 11. avgusta 2023 na Luno izstrelila sondo Luna-25, prvo po skoraj 50 letih. Sonda bo poskušala pristati na območju Luninega južnega pola, kjer bo raziskovala permafrost in iskala vodo. V prihodnosti namerava Rusija na tem mestu postaviti svojo lunarno bazo.

V šestdesetih in sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je Sovjetska zveza na Luno izstrelila 24 vesoljskih plovil - in skoraj vsa so postavila kakšen rekord:
 
  • Luna-1 je bila prva lunarna sonda na svetu
Sonda je v vesolje poletela 2. januarja 1959 in je bila prva sonda na svetu, poslana proti Luni. Luna-1 je uspešno premagala gravitacijo, vendar je zaradi napake v ukazih zgrešila cilj za 6 000 kilometrov in vstopila v heliocentrično orbito ter postala umetni satelit Sonca. 
 
  • Luna-2 je odkrila lunin veter
Luna-2 je bila izstreljena že čez pol leta - in tokrat je bil poskus uspešen. Sonda je na Luninem površju odkrila sončev veter in potrdila, da Luna skoraj nima lastnega magnetnega polja.
 
  • Luna-3 je posnela prvo fotografijo zadnje strani Lune
Sonda je poletela 4. oktobra 1959 in je bila prva, ki je posnela fotografijo zadnje strani Lune.
 
  • Luna-9 je posnela prve panoramske posnetke Luninega površja
Leta 1966 je sonda Luna-9 pristala na območju Oceanus Procellarum in prvič posnela panoramske fotografije Luninega površja.
 
  • Luna-10 je postal prvi umetni satelit Lune
3. aprila 1966 je v orbito vstopil prvi umetni satelit Lune Luna-10. Satelit je deloval 56 dni in je med drugim odkril anomalije Luninega gravitacijskega polja: na nekaterih območjih je bila gravitacija močnejša kot na drugih.
 
  • Luna-16 je na Zemljo dostavila lunino prst
Leta 1970 je ta sonda pristala na območju Mare Fecunditatis in na Zemljo dostavila 101 gram regolita z Luninega površja.
 
  • Luna-17 je na Luno pripeljala prvi lunarni rover
Istega leta je Luna-17 na območje Mare Imbrium pripeljala prvi lunarni rover Lunokhod 1. Rover je po površju Lune potoval 322 dni in prevozil več kot 10 kilometrov. Z Zemlje ga je bilo mogoče upravljati prek radijske povezave. 
 
  • Luna-24 je bila zadnja sovjetska lunarna sonda
Luna-24 je leta 1976 pristala na območju Mare Crisium, na samem robu kraterja, in vzela vzorec zemlje iz globine dveh metrov; sovjetskim znanstvenikom je uspelo dokazati, da je v njej voda. 


Foto: Natalia Berezhnaya / Roscosmos Media / TASS

Vir: 
Pripravil:

RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini