Ruska turistična industrija ob 1,9 mlrd EUR prihodkov

četrtek, 28. maj 2020

Turistična industrija je ena od panog, ki je v Rusiji med pandemijo utrpela največjo izgubo. Primanjkljaj prihodkov po oceni Zvezne agencije za turizem dosega 1,9 mlrd EUR. Obseg prometa se je v panogi med pandemijo zmanjšal od 95 % do 100 %. V turistični industriji je v Rusiji neposredno zaposlenih 2,5 mio ljudi, ki jim zdaj grozi izguba službe.

Rusiji še vedo velja, da morajo vsi, ki vstopajo v Rusijo, dva tedna ostati v karanteni. Prav tako veljajo priporočila Zvezne agencije za turizem, da se ljudje vzdržijo potovanj v tujino. Trenutno ni pogojev, da bi vlada omogočila odhodni turizem. V Zvezni agenciji za turizem ne vidijo možnosti za hitro okrevanje mednarodnega turizma, pa tudi vladna prizadevanja so usmerjena v zagotavljanje varnega dopusta in rekreacije za Ruse v državi.

Federalna služba za varstvo pravic potrošnikov in nadzor nad blaginjo ljudi bo skupaj z Zvezno agencijo za turizem pripravila priporočila za delovanje zdraviliških centrov in hotelov še pred 1. junijem. Vlada si prizadeva, da bi čim prej pripravila predpise, ki bi zagotovili hitro odpiranje turistične industrije, vključno s hoteli, letovišči, plažami, križarjenji itd, kar bo industriji omogočilo razumevanje pravil, po katerih bodo delovali v novi realnosti, ter določilo datume njihovega ponovnega zagona. V prvi fazi nameravajo odpreti zdravilišča.

Vladna prednostna naloga je, da v prvi polovici poletja varno in kontrolirano ponovno vzpostavi notranji ruski turizem. Vlada bo začela odpravljati omejitve po 1. juniju, a bo še vedno potrebno strogo upoštevanje ukrepov. Vlada bo kmalu objavila tudi podporne ukrepe za turistično industrijo.

Kot nastajajoči trg in največja država na svetu, je Rusija še posebej zanimiv trg za svetovno potovalno in turistično industrijo. Po gostovanju zimskih olimpijskih iger 2014 v Sočiju in svetovnem nogometnem prvenstvu FIFA 2018, je Rusija postala zelo priljubljena destinacija za mednarodne turiste. Vendar se je v letu 2018 skupno število prihodov turistov le rahlo povečalo na 24,5 mio. Prihodki Rusije v turističnem sektorju so za leto 2019 ocenjeni na 14,1 mlrd EUR. Največ tujih turistov obišče Rusijo iz Kitajske, Nemčije, Južne Koreje, ZDA in Izraela.

Viri: Factiva; Prime News, PRTASS

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma