Ruski programerji naučili pametni telefon brati z ustnic

torek, 25. april 2023
 

Mobilna aplikacija na hrupnih mestih z ustnic prebere govor uporabnika


Znanstveniki Sanktpeterburškega zveznega raziskovalnega centra Ruske akademije znanosti so ustvarili mobilno aplikacijo, ki lahko na hrupnih mestih prebere govor uporabnika z ustnic.

"Razvili smo aplikacijo za pametne telefone, ki z analizo video signala iz kamere telefona prepozna govorjeni govor in prebere uporabnikove besede z ustnic. Aplikacija združuje in preučuje informacije iz obeh virov, da bi izboljšala natančnost prepoznavanja. Testiranja so pokazala, da je takšen hibridni sistem veliko učinkovitejši pri prepoznavanju človeških ukazov v kompleksnih in hrupnih okoljih," je sporočil Denis Ivanko iz raziskovalnega centra.

Po mnenju znanstvenikov bo program mogoče uporabljati ob močnih tresljajih ali hrupu. To bo med drugim olajšalo delo na prometnih mestih, pa tudi pilotom in voznikom težkih tovornih vozil, poročajo ruski mediji ob sklicevanju na ministrstvo za izobraževanje in znanost Ruske federacije.

Pri razvoju aplikacije so ruski strokovnjaki uporabili metodo dvojnega zbiranja podatkov po analogiji s človeško zaznavo. Aplikacija zbira tako zvočni segment govora kot gibe ustnic.

Kot poudarjajo raziskovalci, se bo ustvarjena nevronska mreža lahko samodejno odločila, kateri podatki med prepoznavanjem dajejo največjo natančnost. Med testiranjem aplikacije med vozniki hrupnih težkih vozil enega od logističnih podjetij v Rusiji je natančnost prepoznave dosegla več kot 90 %.

Aplikacijo lahko namestite na kateri koli pametni telefon s kamero. Mimogrede, to je prva tovrstna umetna inteligenca, ki razume ruski jezik. Ni pa še znano, kdaj bo aplikacija na voljo za brezplačno uporabo.

 Foto: ru.freepik.com

Vir: https://iz.ru/ 


Pripravil:

Vladimir Putkin
RSB CLUB MSK
e-naslov: vvptlt@list.ru

  

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini