Ruski znanstveniki opici vgradili vsadek, ki omogoča videti brez oči

torek, 28. junij 2022
 

Čez nekaj let bo ta izum povrnil vid slepim ljudem, starim od 24 do 65 let. In za to bo plačala država.

Nevrokirurgi in zdravniki z Raziskovalnega inštituta za medicinsko primatologijo v možgane pavijana vsadili možganski vsadek, ki vrača vid. Naprava se imenuje ELVIS. Zasnovana je za povrnitev vida slepim osebam, starim od 24 do 65 let. Hkrati je naprava primerna tako za ljudi, ki so izgubili vid v določenih okoliščinah, kot tudi za tiste, ki so slepi od rojstva (vendar mora biti človek odrasel z oblikovanimi možgani).

Delna vrnitev vida je dosežena z implantacijo možganskega vsadka v možgane, ki prenaša obrise okoliškega sveta v možgansko skorjo iz kamere, ki je pritrjena na glavo človeka (ali v našem primeru pavijana). Kamera je vgrajena v naglavni trak, ki ga čez dan nataknete na glavo in zvečer pred spanjem odstranite. V notranjosti naprave je nameščen oddajnik, ki prebere sliko in jo, kot po Wi-Fi-ju, odda do možganskega vsadka v možganih.

Trenutno potekajo predklinične študije na živalih. Znanstveniki so vgradili elektroniko v možgansko skorjo primata in ko se bo skorja "zacelila", se bodo lotili raziskav. "Načrtovanih je približno 10 testov. Vse se začne z določanjem oblike geometrijskih oblik. Med testom bo moral primat uporabiti "nov" vid za vstavljanje predmetov (trikotnik, krogla, kocka) v njihove ustrezne oblike. To je prvi test za ugotavljanje, kako se je možganski vsadek prilagodil opičjim možganom," je povedal Denis Kulešov, direktor laboratorija Sensor Tech.

Za raziskave so bili izbrani primati, ker so po besedah razvijalcev njihovi možgani po zgradbi podobni človeškim in so najbolj primerni za tovrstne eksperimente.

"Živali nismo oslepili ali kakorkoli poškodovali. Dali smo mu "drugi" računalniški vid, ki ga lahko vklopimo na daljavo in mu omogočimo, da vidi obrise predmetov v popolni temi," je povedal Kulešov.
 

Kdaj bo na trgu in koliko bo stal?

Raziskave na prostovoljcih se bodo začele leta 2024. Po opravljenih testih in certificiranju bo ELVIS vstopil na ruski in tuji trg.
Celoten klinični postopek (naprava, operacija, rehabilitacija, bolnišnična oskrba) bo stal pet milijonov rubljev (približno 60.000 evrov). Na svetu obstajajo analogi ruskega razvoja, vendar bo njihova uporaba stala veliko več.

"V Rusiji bodo tisti, ki potrebujejo, lahko dobili denarno podporo za operacijo in jo opravili na stroške države. V tujini bo operacija plačljiva," je zaključil Kulešov. Operacija bo na voljo vsem, tako v Rusiji kot v tujini. Tehnologija Sensor Tech bo na voljo v zdravstvenih ustanovah konec 20-ih in v začetku 30-ih.

Vir: sochi.mk.ru/social/2022/01/26/uchyonye-v-sochi-proveli-unikalnuyu-operaciyu-po-vzhivleniyu-zritelnogo-neyroimplanta-v-mozg-obezyany.html

Pripravil:
"RSB CLUB MSK" D.O.O.

 

Preberite tudi:

Svetovni trendi v sektorju medicine in farmacije