Ryanair bo avgusta in septembra 2020 ukinil 1.000 napovedanih letov med Irsko in Združenim kraljestvom

četrtek, 16. julij 2020

Nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je 14.7.2020 sporočil, da bo avgusta in septembra ukinil 1.000 poletov, ki so bili namenjeni domačemu irskemu trgu. Kot razlog je navedel 14-dnevno obvezno karanteno, ki je turističnemu sektorju države povzročila nepopravljivo škodo. Irska je edina država v EU, ki ima obvezno 14-dnevno karanteno za vse potnike iz držav EU, čeprav jih ima večina nižjo stopnjo primerov Covid-19 kot Irska. Takšna politika po mnenju Ryanaira škodi oživitvi irskega gospodarstva in njeni turistični industriji.

Irska vlada bo v naslednjih dneh objavila seznam držav EU, ki so izvzete iz obvezne karantene. Seznam bo verjetno precej krajši od tistega, ki ga je napovedalo Združeno kraljestvo.

Dublinski Ryanair, katerega 8 % letov prihaja na Irsko ali odhaja z nje, je bil eden od glavnih kritikov obvezne 14-dnevne karantene, ki jo je država uvedla v začetku julija. 14-dnevna karantena je namreč od 10. julija obvezna za ljudi, ki prihajajo iz več kot 50 držav, vključno z Nemčijo, Francijo, Španijo in Italijo. Britanska regija Severna Irska, ki ima odprto mejo z Republiko Irsko, je prejšnji teden sledila temu ukrepu in prav tako uvedla 14-dnevno obvezno karanteno za istih 50 držav.

Ryanair je v izjavi za javnost navedel, da bo avgusta in septembra znatno zmanjšal število svojih letov med Irsko in Združenim kraljestvom, zaradi zmanjšanega povpraševanja. Število letov bodo zmanjšali za 1.000, od teh je bila polovica namenjenih na letališča Cork, Shannon, Knock in Kerry. Vse to so destinacije, ki so močno odvisne od turizma.

Medtem ko irska vlada načrtuje napoved seznama držav, katerih potniki bi bili izvzeti iz 14-dnevne obvezne karantene, pa hkrati razmišlja tudi o okrepitvi ukrepov na letališčih za potnike, ki prihajajo iz držav, ki niso na seznamu varnih držav.

Irska, ki ima trenutno eno najnižjih stopenj okužbe s COVID-19 v Evropi, nima omejitev za lete. Na letališče v Dublinu prejšnji teden prispelo okoli 4.000 potnikov na dan.

Viri: Factiva, Reuters, Trinity Mirror

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike