Sanofi bo v izraelski Biond Biologics investiral 1 mlrd USD

četrtek, 14. januar 2021

Izraelska družba Biond Biologics Ltd je s francoskim proizvajalcem zdravil Sanofi, za razvoj in trženje zdravila proti raku BND-22, sklenila ekskluzivno licenčno pogodbo, ki je vredna več kot 1 mlrd USD.

Biond Biologics, zasebna biofarmacevtska družba, ki razvija nove imunoterapije za raka, je 12. januarja sporočila, da bo v okviru posla družbe Sanofi, prejela 125 mio USD v gotovini. Prav tako bo upravičena do več kot 1 mlrd USD sredstev za razvoj, regulativne in prodajne postopke ter plačila licenčnin.

Družba Biond Biologics je pri zdravilu BND-22 v pred-kliničnih študijah dokazala, da ima ta širok proti-tumorski učinek in je že vložila prijavo za zdravilo na ameriško upravo za hrano in zdravila (U.S. Food and Drug Administration).

Študija 1. faze za oceno varnosti, prenašanja in predhodne proti-tumorske aktivnosti, naj bi se za zdravilo BND-22, pri bolnikih z napredovalim rakom, začela sredi leta 2021.

Družba Biond Biologics bo opravila prvo študijo zdravila BND-22 pri človeku, da bo ocenila njegovo varnost v primeru samostojnega zdravila in v kombinaciji z že odobrenimi terapijami proti raku. Sanofi bo nato prevzel odgovornost za klinični razvoj in komercializacijo.

Partnerstvo z enim največjih svetovnih proizvajalcev zdravil je pomemben dosežek mladega podjetja v zasebni lasti, Biond Biologics, ki se nahaja v mestu Misgav, v Izraelu. Podjetje je bilo ustanovljeno leta 2016 in se s svojimi inovativnimi pristopi ter z ekipo predanih znanstvenikov razvija v veliko biotehnološko podjetje. Podjetje ima v načrtu razvoj še dveh novih zdravil, za katera naj bi se v prihodnjih letih začela klinična preskušanja. Razvija pa tudi inovativno tehnološko platformo INspire, ki omogoča znotrajcelično dovajanje bioloških snovi v celice in zagotavlja dostop do številnih kritičnih mest bolezni.

Sanofi je 11. januarja 2021 podpisal tudi prevzemno pogodbo za britansko podjetje za imunoterapijo Kymab za 1,45 mlrd USD. To je eden od zadnjih sklenjenih poslov, s katerimi se Sanofi širi na hitro rastočem medicinskem področju.

Viri: Factiva, Reuters, The Jerusalem Post

Več informacij o globalnih trendih na področju biotehnologije