Sestanki, pravila obnašanja in telesna govorica

torek, 19. oktober 2021

V primerjavi s sosednjimi ZDA poslovni sestanki v Kanadi načeloma potekajo v bolj formalnem ter vljudnem tonu. Točnost prihajanja sestanke in srečanja je pričakovana ter hkrati tudi cenjena. Francosko govoreči deli države so glede tega malo bolj sproščeni, vendar bodo še vedno od vas pričakovali, da prispete na sestanek točno ob dogovorjenem času.

Pričakovano je, da ljudje govorijo eden za drugim, prekinitve in skakanje sogovornikom v besedo pa veljajo za nekulturne ali celo nesramne. Vsi udeleženci pričakujejo pravico, da lahko na sestanku povedo svoje mnenje in da se njihova mnenja in stališča spoštujejo, ne glede na položaj v organizaciji.

Izredno redko se dogaja, da sestanki postanejo napeti ali konfrontacijski, saj je v kanadski poslovni kulturi velik poudarek dan na vljudnost. Če se zdi, da sestanek vodi v odkrito nasprotovanje med eno in drugo stranjo večina Kanadčanov deluje na pomirjanju strasti in iskanju skupnega jezika.

Pričakuje se, da bodo udeleženci sestankov dobro pripravljeni vnaprej, saj se odločitve običajno sprejemajo na podlagi empiričnih dejstev in ne na podlagi občutkov ali čustvenih preferenc. Nezmožnost udeleženca sestanka, da bi posredoval dovolj podrobnosti lahko izgleda sumljiva, kanadski partnerji pa se v takšnem primeru raje izognejo nadaljnjemu poslovanju.

Obnašajte se bolj zadržano in se držite pravil bontona. Tradicionalne dobre manire so del kulture. Bodite pozorni na lokalne navade in jih upoštevajte.

Ne prihajajte na sestanek z žvečilnim gumijem ali s prineseno hrano. Planirajte svoj čas in se ustavite v kavarni ali restavraciji.

Dajanje daril ni v navadi. Če date komu darilo, ko prispete ali ko odhajate, naj bo skromno. Razkošna darila niso pričakovana.

Darila so lahko ponujena po zaključku pogajanj, sklenitvi pogodbe ali projekta. Po navadi se jih takoj odvije in pokaže vsem prisotnim. Najboljša izbira je darilo iz domače države ali vabilo/vstopnica na športno ali kulturno prireditev ali večerjo. Primerna poslovna darila so tudi steklenica kakovostnega vina ali druge izbrane pijače.

Povabiti poslovnega partnerja na dobro kosilo / večerjo ali na športni dogodek, predstavo ali simfonični koncert je dobra gesta. Praviloma račun poravna oseba, ki povabi. Če se gre za več ljudi, se po navadi pričakuje, da račun poravna oseba z najvišjo pozicijo.

Če vas poslovni partner povabi na pijačo se mu je priporočljivo pridružiti, razen, če imate zelo dober razlog, da ne morete. Zavrnitev se lahko smatra kot nesramno ali žaljivo. Poleg tega je to dober način kako razviti bolj oseben odnos.

Povabila na privatne domove so redka.  Če ste povabljeni, gostitelju prinesete čokolado / pecivo, rože ali steklenico vina / izbrane pijače. Poskusite vnaprej ugotoviti, kakšno darilo bi bilo najbolj primerno, preden prinesete darilo, ki ga gostitelj ne bi znal ceniti.
Poslovna kosila so po navadi kratka, z lažjo hrano in brez alkohola. Če vaš gostitelj naroči alkoholno pijačo, jo lahko tudi vi, v nasprotnem primeru pa se alkoholu izognite.

Pri mizi so v veljavi standardne manire. Ne začnite jesti, dokler vsi pri mizi niso bili postreženi.
Počakajte, da gostitelj prvi začne pogovor o poslovnih temah med kosilom / večerjo. Po navadi se o poslu na tovrstnih srečanjih ne pogovarja, vendar se ta navada počasi spreminja.

Osebni prostor ter telesne geste se razlikujejo med angleškim in francoskim delom Kanade. V angleških predelih so geste minimalne, dotikanje razen rokovanja praktično ne obstaja, osebni prostor (kako blizu ljudje stojijo) pa je približno 60 cm. V francoskih predelih je osebni prostor manjši, ljudje se večkrat dotikajo, geste in mimika pa so bolj prisotne in izrazite.

Očesni stik je pomemben med poslovnimi sestanki v Kanadi. Če ne vzpostavite očesnega stika, bo druga stran razumela, da ste sramežljivi, negotovi ali celo neiskreni! Kanadčani vas bodo vzeli bolj resno in se z vami lažje pogovarjali, če jih boste med pogovorom gledali v oči.

Izogibajte se vsakršnim vonjavam (parfumi, after-shave, spreji za lase…). Le te lahko povzročijo izredno neprijetno reakcijo pri ljudeh z astmo ali alergijami, ki so pri Kanadčanih precej pogoste. Nekatere javne inštitucije in podjetja imajo pravila, ki prepovedujejo izrazite vonjave.

V Kanadi je kajenje v notranjih prostorih prepovedano v vseh javnih in poslovnih zgradbah. Če kadite, obstajajo za to določena in označena mesta izven stavb.

Vaša telesna govorica je pomembna in lahko včasih sporoča nasprotno sporočilo, kot ga želite predstaviti sogovorniku. Vaša telesna govorica naj izkazuje pozornost do sogovornika in naj bo hkrati sproščena. Prekrižane roke lahko kažejo na to, da niste odprti za sporočila, ki vam jih daje sogovornik.

Na stvari lahko pokažete s kazalcem, vendar bodite previdni da nikoli ne pokažete s prstom proti človeku, kar je razumljeno kot nesramna gesta.

Na koncu naj vaše odločitve in obnašanje v poslovnih situacijah temeljijo na splošni logiki in razumu.

Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com telefon: 001 905 847 8566. 
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon.pribac@gmail.com telefon: 064 187 110.