Siemens na Bavarskem gradi 8,8 MW elektrarno na zeleni vodik

četrtek, 15. julij 2021

V 1. tednu julija se je v mestu Wunsiedel na severovzhodu Bavarske začela gradnja 8,75 MW obrata za proizvodnjo zelenega vodika.

Elektrarna na vodik, ki jo poganjajo obnovljivi viri, bo začela obratovati poleti 2022. Letno bo proizvedla do 1.350 ton vodika, kar bi lahko letno prineslo do 13.500 prihrankov ogljikovega dioksida, ko bodo vodik začeli uporabljati v transportu in v industriji.

Podjetje Siemens Energy bo za projekt dobavilo elektrolizator, medtem ko je podjetje Siemens Smart Infrastructure glavni izvajalec za postavitev elektrarne. Siemens Financial Services (SFS) in Riessner Gase GmbH imata enakovredni, 45 % lastniški delež v projektni družbi WUN H2 GmbH, preostalih 10 % pa je v rokah Stadtwerke Wunsiedel (SWW).

»WUN H2 je pilotni projekt za Nemčijo, ki bo v praksi prikazal inovativno tehnologijo in na koncu dokazal izvedljivost industrijske proizvodnje zelenega vodika. Ta koncept je mogoče hitro razširiti in ga zlahka prenesti na druge lokacije. Če bi imelo vsako mesto obrat za proizvodnjo zelenega vodika, bi to olajšalo energetski prehod,« je dejal Philipp Matthes, generalni direktor WUN H2.

Vodik, ki ga bodo proizvajali v energetskem parku Wunsiedel, bodo dostavljali s tovornjaki predvsem v nemške regije Zgornja Frankonija, Zgornja Pfalška, Turingija in Saška ter v regijo Zahodne Češke (Western Bohemia) na Češkem.

Po vsej verjetnosti bodo na isti lokaciji zgradili tudi javno polnilnico za tovornjake in avtobuse na vodikov pogon, kar bo podprlo brez-oglična vozila za težki transport in regionalni prevoz.

Po nedavni analizi OECD, naj bi se svetovno povpraševanje po energiji do leta 2050 povečalo za 80 %. Da bi zadostili temu povpraševanju ob hkratnem spopadanju z izzivi podnebnih sprememb, bodo potrebne velike naložbe v proizvodnjo čiste energije, distribucijo električne energije in digitalizacijo. V ta namen si morajo vsi sektorji, ki porabijo energijo, vključno s prometom in industrijo, prizadevati za razogljičenje.

Obrat, ki bo zgrajen v energetskem parku Wunsiedel, bo povezan z obstoječim skladiščem baterij Siemens in sosednjimi industrijskimi podjetji, ki bodo lahko porabila odpadno toploto ali kisik, ki se med elektrolizo odcepita. Ta povezana infrastruktura bo vzor celotni Nemčiji.

Pretvorba oskrbe z energijo v nove, podnebno nevtralne vire energije je eden glavnih ciljev energetskega prehoda in vodik ima pri tem ključno vlogo.


 

Viri: Factiva, SeeNews, Business and Financial Times

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije