Širitev družbe Maersk v segment letalskega transporta

četrtek, 04. november 2021

Družba Maersk je 2. novembra sporočila, da bo kupila nemško špedicijsko podjetje Senator International in 2 letali Boeing, saj namerava razširiti poslovanje še izven pomorskega transporta.

Logistična družba A.P. Moller-Maersk, ki ima sedež v Kopenhagnu na Danskem, bo kupila nemško logistično podjetje Senator International za približno 644 mio USD.

Med pandemijo so bile številne letalske družbe prisiljene parkirati neuporabljena potniška letala, povečalo pa se je povpraševanje po prevozu tovora, saj je naraščajoče povpraševanje potrošnikov obremenilo svetovno trgovino.

Kar dve tretjini prihodkov družba Maersk ustvari s kontejnerskim prevozom. Zdaj namerava družba razširiti svoje storitve, ki bi vključevale več transporta po zraku in po kopnem, saj želi strankam, kot sta Walmart in Puma, ponuditi logistične rešitve od vrat do vrat.

Močni finančni rezultati med pandemijo so pospešili preoblikovanje podjetja iz kontejnerskega ladjarja v integrirano logistično podjetje. Maersk izvaja prevzeme z namenom širitve svoje mreže in rasti poslovanja. Poleg prevzema, ki naj bi se zaključil v prvi polovici leta 2022, bo Maersk svoji obstoječi floti 15 letal dodal še 2 novi tovorni letali Boeing 777 ter 3 zakupljena tovorna letala.
Cilj družbe je zagotoviti približno tretjino zmogljivosti z lastno tonažo, dve tretjini pa z zakupljenim prostorom pri komercialnih letalskih prevoznikih.

Medtem ko bodo zakupljena letala začela delovati prihodnje leto, bodo nova letala Boeing 777 predvidoma dostavljena leta 2024. V kombinaciji s 6 letali Senator International bo to približno podvojilo zmogljivosti Maerska v segmentu letalskega transporta.
 
Rekordno visoke cene prevoza so družbi Maersk povečale dobiček v Q3 2021, kljub manjši količini kontejnerjev zaradi zastojev v pristaniščih. Pandemija korona virusa je v času visoke potrošniške porabe povzročila pomanjkanje kontejnerskih ladij in zastoje v pristaniščih, kar je dvignilo stroške prevoza tovora na rekordne ravni. Družba Maersk, ki upravlja z 1 od 5 zabojnikov, poslanih po vsem svetu, je v Q3 2021 dosegla rekordni dobiček. Ta se je v tretjem četrtletju 2021 potrojil na 6,9 mlrd USD (EBITDA) v primerjavi s predhodnim četrtletjem. Prihodki v Q3 2021 so znašali 16,6 mlrd USD.Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike