Škoda bo v nove tehnologije vložila 2,5 mlrd EUR

četrtek, 25. marec 2021

Škoda v prihodnjih petih letih načrtuje naložbe v višini 1,4 mlrd EUR v razvoj elektro-mobilnosti, preostale naložbe pa bodo namenjene digitalizaciji in posodobitvi obratov.

Češki proizvajalec avtomobilov Škoda Auto, ki je del skupine Volkswagen, je v sredo, 24. marca sporočil, da bo v prihodnjih petih letih v nove tehnologije vložil približno 2,5 mlrd EUR, od tega bo več kot polovica namenjena naložbam v električna vozila.

Škoda je največji izvoznik na Češkem. V letu 2020 je družba ustvarila 756 mio EUR dobička iz poslovanja. To je 54,5 % manj od dobička iz leta 2019, padec pa je posledica pandemije korona virusa.

Prihodki od prodaje so se v letu 2020 družbi znižali za 13,8 % na 17,1 mlrd EUR. Globalne dobave avtomobilov so že sedmo leto zapored ostale nad milijonom enot, kljub 19 % padcu proizvodnje na začetku pandemije in padcu prodaje na Kitajskem, ki je največji avtomobilski trg.

V družbi Škoda pričakujejo ponovno povečanje zmogljivosti v letu 2021.

Hkrati z objavljenimi poročili o poslovanju za leto 2020, je češki proizvajalec avtomobilov napovedal, da v okviru svojega petletnega naložbenega načrta načrtuje naložbe v višini 1,4 mlrd EUR v razvoj elektro-mobilnosti. Preostale naložbe bodo namenjene digitalizaciji in posodobitvi obratov.

Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije