Slabši obeti za okrevanje globalnega turizma v letu 2021

torek, 23. februar 2021

Obeti za ponovni razvoj globalnega turizma v letošnjem letu so se poslabšali, potem ko je svetovna pandemija Covid-19 v drugem valu ponovno prizadela turistično industrijo, potniki pa so začasno prestavili potovanja zaradi zamud pri dobavah cepiv in omejitev potovanj preko državnih meja.

Turistične destinacije so upale, da bodo cepiva proti Covid-19 državam omogočila, da znova odprejo svoje meje in s tem zagotovijo prepotrebno okrevanje turistične industrije v letu 2021. Zdaj, ko prihaja do zamud pri dobavi cepiv, hkrati pa se pojavljajo še novi sevi virusov, je vse bolj verjetno, da bodo mednarodna potovanja omejena še več let.

Potem ko je Svetovna turistična organizacija (UNWTO) leto 2020 razglasila za najslabše leto v globalni turistični industriji, saj je beležila milijardo manj mednarodnih prihodov, je letos ocenila, da so se možnosti za oživitev turistične industrije v letu 2021 poslabšale.

Po ocenah Svetovnega sveta za potovanja in turizem (the World Travel & Tourism Council) so pred pandemijo potovanja, turizem in z njimi povezane poslovne dejavnosti, predstavljale 10 % svetovnega gospodarstva in vsako deseto delovno mesto.

1. februarja 2021 so letalske karte, izdane za mednarodna potovanja v prihodnjih šestih mesecih, znašale le 15,5 % glede na raven leta 2019 in približno 2 % točki manj kot v 1. januarja 2021, poroča turistično analitično podjetje ForwardKeys. Napovedani leti v februarju 2021 so se v primerjavi s februarjem 2019 po vsem svetu zmanjšali za skoraj 50 %, na nekaterih trgih pa za približno 90 %.

V ZDA naj bi se povpraševanje po hotelskih nastanitvah vrnilo na raven leta 2019 šele v letu 2023, cene sob pa se bodo v celoti popravile šele leta 2025, napovedujejo v družbi STR and Tourism Economics. Bruto rezervacije potovanj v ZDA, vključno s hoteli, letalskimi vozovnicami in najemom avtomobilov, bodo po ocenah raziskave Phocuswright, leta 2024 še vedno nižje od ravni 2019. Okrevanje v turistični industriji v Evropi pa bo še počasnejše.

»Pričakovali smo, da naj bi bila cepiva velika rešitev,« je povedala Charuta Fadnis, ki vodi raziskovalno službo Phocuswright. »Toda glede na trenutne razmere in trenutne stopnje cepljenja, naj bi bilo letos po zadnjih ocenah cepljenih manj kot 20 % svetovnega prebivalstva. Pričakujemo, da bodo vlade previdne pri ponovnem odpiranju meja,« je dejala.

Nekatere destinacije, ki so priljubljene pri domačih popotnikih, upajo, da bo večji obisk domačih turistov ublažil turistično krizo. A čeprav je domači turizem lansko poletje pomagal evropski turistični industriji, še vedno ni jasno, ali bodo zaradi močnega drugega vala pandemije, ki je prizadel Evropo, vlade sprostile omejitve tako kot lani.

Začasne spremembe v globalni turistični industriji se lahko sčasoma razvijejo v trajne. Letalski prevozniki in prevozniki križark so že izpraznili letala in ladje ter odpustili več 10.000 ljudi po vsem svetu. Številni hoteli so zaprti, saj stroški obratovanja presegajo prihodke, delavci v turistični industriji pa si iščejo nove zaposlitve v drugih panogah.

V Španiji, kjer je turizem pred pandemijo predstavljal približno 14 % BDP, se je lani gospodarstvo skrčilo za 11 %, kar je največji padec v evro-območju. Število mednarodnih prihodov v Španijo se je leta 2020 zmanjšalo za več kot 75 %. Vlada je gospodarstvu za pomoč namenila več mlrd EUR, da bi zaščitila delovna mesta, a se bodo ti programi pomoči verjetno kmalu končali.
Španska centralna banka za letos Španiji napoveduje 6,8 % gospodarsko rast, hkrati pa ocenjuje, da bo gospodarstvo doseglo ravni pred pandemijo šele sredi leta 2023, kar je približno leto dni pozneje od celotnega evro - območja. Španija bo počasneje okrevala tudi na račun turistične industrije, ki potrebuje čas, da se ponovno okrepi.

Turistična industrija želi pospešiti okrevanje s tako imenovanimi cepilnimi potnimi listi, vključno z aplikacijami za pametne telefone, s katerimi bi popotniki pristojne službe v turistični destinaciji obvestili o svojem stanju cepljenja, da jim ne bi bilo treba v karanteno. Letalske družbe in letališča že preizkušajo različne sisteme.

Odzivi vlad pa svetu pa so različni. Britanski uradniki se ne strinjajo z uvedbo cepilnih potnih listov, saj so mnenja, da še ni jasno, ali cepiva učinkovito zaustavijo prenos virusa, in da je omogočanje potovanj le tistim ljudem, ki so bili cepljeni, diskriminatorno. Med tem pa na primer Danska že namerava izdati prvi cepilni potni list do konca meseca februarja.

Prav tako še ni jasno, kdaj se bodo ljudje na potovanjih ponovno počutili varne. Veliko jih ne namerava potovati, preden bodo cepljeni, oziroma preden se pandemija ne bo ustavila.

Viri: Factiva, The Wall Street Journal

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma