Slovaška zapolnjuje vrzel na evropskem trgu baterij za EV

četrtek, 24. junij 2021
Čeprav je Slovaška vodilna država v proizvodnji avtomobilov na 1.000 prebivalcev, in ima zelo razvejano mrežo dobaviteljev, do zdaj še nobeden od njih ni proizvajal baterij za vse večjo proizvodnjo električnih avtomobilov. To bo sedaj storila družba InoBat, ki je že postavila raziskovalno-razvojni center in pilotno proizvodno linijo akumulatorjev za EV.

Center bo lahko koristil ne le štirim proizvajalcem avtomobilov na Slovaškem, temveč tudi drugim evropskim državam, saj bo tako zmanjšal odvisnost proizvajalcev električnih vozil od uvoza baterij iz Azije.

"Cilj je povečati globalno konkurenčnost evropskega trga na tem področju in avtomobilski industriji zagotoviti dolgoročne trajnostne rešitve," je povedal soustanovitelj in izvršni direktor InoBat, Marián Boček.

Center se nahaja 40 km od Bratislave, v kraju Voderady in leži v središču avtomobilskega vozlišča srednje Evrope. Vsako leto proizvedejo več kot 4,25 mio vozil v radiju 500 km od centra. InoBat se pripravlja na izgradnjo mega tovarne baterij v Voderadyju, ki bo imela najprej zmogljivost 1 GWh, končna zmogljivost pa naj bi dosegla 32 GWh, da bodo lahko oskrbovali tudi druge evropske trge.
 
Konec letošnjega junija je InoBat najavil investicijo v slovaško podjetje AgeVolt, ki je specializirano za polnilne sisteme. Cilj investicije je oskrba evropskega trga, saj so vlade postavile ambiciozne cilje za zmanjšanje emisij iz motorjev z notranjim zgorevanjem.
 
Evropski proizvajalci avtomobilov si prizadevajo za zmanjšanje odvisnosti od azijskih proizvajalcev baterij za EV, saj uvajajo povsem električne modele, da bi dosegli strožje cilje zmanjšanja emisij v Evropski uniji.
 
Širitev polnilne infrastrukture, ki je potrebna za množično uvajanje električnih vozil, je izziv v mnogih delih sveta. Različne pobude zato prihajajo tako s strani proizvajalcev avtomobilov, kot tudi s strani gospodarskih javnih služb.
 
V slovaško podjetje AgeVolt bo InoBat vložil 600.000 EUR. AgeVolt ustvarja potencial za lastnike parkirnih mest, da lahko polnilnike delijo z javnostjo pod lastnimi pogoji. Podjetje ponuja tudi rešitev za zaračunavanje polnjenja v stanovanjskih naseljih, ki imajo omejen dostop do parkiranja.
 
Tudi družba Asset Manager IPM Group in sklad Venture to Future (VFF) sta investirala v podjetje AgeVolt. Skupna naložba obeh družb, skupaj z naložbo InoBata, znaša 1,2 mio EUR. Sklad Venture to Future (VFF) je skupna pobuda Evropske investicijske banke (EIB) in Slovaške.


 

Viri: Factiva, Reuters, The Slovak Spectator

 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije