Slovenija bo tudi letos prisotna na China - CEEC Expo 2019 v kitajskem Ningbo

četrtek, 06. junij 2019

V kitajskem mestu Ningbo bo med 8. in 12. junijem 2019 potekal China – CEEC Expo 2019, na katerem se bo Slovenija predstavljala pod sloganom »Slovenija – vaša logistična partnerica«. Na nacionalnem paviljonu pod okriljem SPIRIT Slovenija bo svoje storitve in izdelke predstavljalo šest podjetij s področja logistike in digitalizacije v tej panogi.

China - CEEC Expo 2019, ki ga skupaj organizirajo kitajsko ministrstvo za trgovino (MOFCOM), Vlada Zheijang province in Vlada mesta Ningbo, bo letos med 8. in 12. junijem 2019 potekal že petič. Dogodek velja za eno najpomembnejših platform gospodarskega sodelovanja med Kitajsko in državami osrednje in vzhodnoevropske regije.

SPIRIT Slovenija v sodelovanju z Vlado mesta Ningbo in njenim ministrstvom za trgovino (MOFCOM) slovenskim podjetjem ponovno omogoča platformo za učinkovita in ciljno orientirana srečanja s kitajskimi podjetji. Z nastopom na Ningbo Expo si agencija prizadeva za povečanje izvoza slovenskih podjetij na kitajski trg ter posledično tudi za povečanje gospodarskega sodelovanja med državama. Slovenski nacionalni paviljon, je postavljen na 216 m2 površine v hali 8, na njem pa bodo svoje rešitve in storitve predstavljala naslednja podjetja: Luka Koper, Slovenske železnice, Pošta Slovenije, Intereuropa, Adria Kombi ter Omni Opti, ki ponuja storitve za optimizacijo logističnih poti.

Luka Koper je pomemben poslovni partner Luki Ningbo, lani pa sta podpisala sporazum o spodbujanju pretovora blaga med obema lukama. Sestava podjetij na slovenskem nacionalnem paviljonu tako odraža slovensko ponudbo na področju logistike, saj predstavlja celovito logistično ponudbo Slovenije, ne samo v razmerju do Kitajske temveč tudi do drugih držav, ki so del skupine kontaktnega mehanizma 16+1 med Kitajsko in državami Centralne in Vzhodne Evrope.

Visoki obisk podpredsednika kitajske vlade ter slovenske ministrice za infrastrukturo na letošnjem Expu pa bo še dodatno okrepil pomen Expa kot enega najpomembnejših spletišč za spodbujanje trgovine in investicij med Kitajsko in državami Centralne in Vzhodne Evrope.

******

Ningbo je gospodarski center in pomembno prometno spletišče, ki leži na južnem krilu reke Yangtze in je gonilo razvoja večjega gospodarskega kroga okrog Šanghaja. Je eno prvih kitajskih obalnih mest, ki se je hitro razvijalo pod okriljem Državnega planiranja in doživelo hiter razvoj v okviru strategije odpiranja in reformiranja. Združeni narodi so ga opredelili za najbolj obetavno mesto Kitajske. Mesto ima triletni akcijski načrt za gospodarski razvoj in razvojno preobrazbo mesta, v okviru katerega stavijo predvsem na nekaj ključnih industrij, kamor bi se lahko krepkeje stekal tuji kapital. Pokriva 9.816 km2 vključno z urbano regijo, ki obsega 2.461 km2. Ima šest distriktov, dva okraja in tri mesta na okrajni ravni ter 10 milijonov urbane populacije.

Ningbo je razvil najsodobnejšo transportno mrežo vključno z železnico, mednarodnim letališčem in luko Ningbo – Zhoushan, ki pretovori več kot 1 mrd ton letno, kar jo uvršča na prvo mesto na svetu. Po obsegu kontejnerjev, 23 mio TEU, je luka uvrščena na tretje mesto na svetu. Luka Ningbo se pospešeno razvija v okviru pomorske »svilne poti 21. stoletja« v povezavi z ekonomskim razvojem skupine ASEAN, Južne in Zahodne Azije.


Več informacij o globalnih trendih na področju transporta
Več informacij o sejmih v tujini
Slovenski nacionalni paviljon navdušil kitajsko javnost v Ningboju