Slovenska vina v Kanadi: v sklopu LCBO se je odprla specializirana lokacija z vini Centralne Evrope

petek, 17. junij 2022
 
10. junija 2022 Kanadsko slovenska gospodarska zbornica z veseljem objavlja informacijo o odprtju trgovine v sklopu ponudnika alkoholnih pijač v provinci Ontario LCBO, specializirane za Centralno Evropo »Central European Destination Store LCBO«.

Ta pobuda je nastajala že vrsto let, končni rezultat pa je omenjena trgovina z vini iz Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije. Trgovina, ki se nahaja na dobri lokaciji, križišču cest Mavis in Dundas v Mississaugi, je v neposrednem dosegu velikega dela slovenske skupnosti. Vsa navedena vina so na voljo tudi na spletu za dostavo na dom ali v lokalno LCBO trgovino (samo v Kanadi).
 

Možnost nakupa slovenskih vin v sklopu LCBO poenostavlja nakup le-teh in omogoča novim potrošnikom, da poskusijo sorte, ki jih morda prej še niso poznali.

 
Ob slavnostnem odprtju je skupaj z drugimi gosti in predstavniki diplomatskega zbora trgovino odprl izvršni direktor in predsednik LCBO George Soleas. LCBO – odbor za nadzor alkoholnih pijač v provinci Ontaro je v lasti provincialne vlade in je eden največjih svetovnih kupcev in distributerjev alkoholnih pijač.

 
V pozdravnem govoru se je častni generalni konzul Republike Slovenije John Doma zahvalil predsedniku Soleasu in upravnemu odboru LCBO za trud, prav tako pa tudi hrvaškemu veleposlaniku in uvoznikom, ki so poskrbeli, da je prišlo do odprtja tovrstne sekcije znotraj LCBO. G. Doma je poudaril, da ima Slovenija vitalno vinsko industrijo, ki kljub svoji majhnosti ponuja veliko sort. Zgodovina vinarstva na Slovenskem sega stoletja v preteklost in Slovenija ima v Mariboru najstarejšo živo trto na svetu, staro več kot 400 let. Zanimivost tega območja v Mariboru je tudi vinska klet Vinag, ki je z 2,2 km kleti ena največjih klasičnih vinskih kleti v Evropi! Slovenija ima številne vinske regije, ki ponujajo kakovostna, edinstvena vina, in veselimo se, da bomo v Kanado pripeljali več slovenskih vin. Slovenija ponuja penine in suha bela vina, kot so rebula, furmint, rumeni muškat, beli sauvignon, chardonnay in sivi pinot. Njihova domača rdeča vina so modra frankinja, refošk in žametna. Tam uspevajo tudi modri pinot, merlot in cabernet.
 
Veleposlanik Republike Hrvaške v Ottawi g. Vice Skračić je spomnil prisotne na »sinergijo dela naših vinarjev pri pridelavi odličnih vin, vztrajno plasiranje vin na kanadski trg, za katerega se trudi podjetje Croatia Unpacked ki si je ob podpori hrvaškega veleposlaništva v Ottawi prizadevalo, da bi naredili tovrstno tematsko trgovino.«


 
Mária Vass-Salazar, veleposlanica Madžarske v Kanadi, in Gregor Postl, konzul in komisar za trgovino avstrijskega konzulata, sta prav tako spregovorila o vinski industriji svojih držav in čestitala LCBO za priložnost, da lahko kanadski potrošniki spoznajo številne nagrajene avtohtone sorte iz njunih držav.
 
Lepota vinskih regij v vseh štirih državah je dih jemajoča in med kanadskimi turisti postaja nujna za ogled na vsakem potovanju po srednji Evropi.
 
Kanadsko slovensko gospodarsko zbornico je k predstavitvi povabilo uvozno podjetje Croatia Unpacked, ki ga je treba pohvaliti za neutrudna prizadevanja v zadnjih nekaj letih pri uvozu, distribuciji in izobraževanju potrošnikov o hrvaških vinih v Ontariu. Podjetje Croatia Unpacked je prav tako pobudnik vzpostavitve konceptualne vinske trgovine z vini centralne Evrope. Hvaležni smo, da so s svojimi sredstvi v Kanadi omogočili tudi izbor slovenskih vin.
 
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica Kanadsko slovenske gospodarske zbornice, se je v preteklih mesecih sestajala z g. Sašo Muradorijem in Tanyo Schmitt iz podjetja Croatia Unpacked z namenom promocije slovenskih vin in z veseljem izvedela, da so slovenska vina del njihovega strateškega načrta za to LCBO trgovino Central European Destination.


 
Solastnik podjetja Croatia Unpacked Saša Muradori je pojasnil: »LCBO kot eden največjih svetovnih kupcev in distributerjev vina in drugih alkoholnih pijač je od nas zahteval natančen načrt vstopa na trg in zelo specifične cilje načrta prodaje in rasti kot pogoj za nadaljnje resno sodelovanje. Ob podpori vinarjev smo skušali upravičiti njihovo zaupanje in ustvariti širok nabor, ki bo prikazal bogastvo avtohtonih sort in njihove značilnosti znotraj geografskega območja, iz katerega izvirajo. Zasnovan je vinski portfelj, katerega cilj je Ontariu prvič predstaviti hrvaška vina skozi prizmo odličnih, nagrajenih in pristnih vin, pridelanih iz hrvaških avtohtonih sort. Ta odločitev nas veseli, ker so poceni vina, ki so bila prej plasirana na trgu, sedaj nadomestila visoko kakovostna vina, skupaj z njimi pa tudi izobraževanje, ki kupce informira o vinu in ponuja popolno izkušnjo z zgodbo o izvoru, geografskem poreklu, vinifikacij in specifikah avtohtonih sort.
 
Glede na to o hrvaških vinih vemo, da Croatia Unpacked in drugi uvozniki vina, kot so Buyers&Cellars iz Ottawe, uporabljajo isto strategijo tudi za slovenska vina. Za ohranitev slovenske prisotnosti v trgovinah in za širitev slovenske vinske ponudbe se morajo slovenska vina izkazati kot iskana, zato moramo poskrbeti, da bomo z nakupom vin, ki so navedena v LCBO, pridobili podporo naše slovenske skupnosti.«
 

Predstavljena slovenska vina:

 
  • Movia Turno Malval Organic 2020
  • Movia Rebula 2020
  • Movia Exto Gredic Organic 2020
  • Movia Sauvignon Blanc Organic 2019
  • Sisi Pinot Grigio PDO Štajerska 2020
  • Sisi Sauvignon Blanc PDO Štajerska 2020
  • Sisi Traminer PDO Štajerska 2020
  • Sisi Riesling PDO Štajerska 2020
 
Po zelo dobro obiskani in medijsko izpostavljeni otvoritvi LCBO v Mississaugi je gospod Muradori komentiral: »Pričakovanja LCBO so velika, začenši z vinarji, vinskimi združenji, zastopniki, še posebej agencije Croatia Unpacked v nadaljevanju gradnje pozitivne prodaje dinamiko ter redno promocijo in izobraževanje kupcev in someljejev. Vinarji in njihova združenja morajo po vzoru drugih uveljavljenih svetovnih vinskih regij slediti dinamiki in zagotavljati podporo, ki bo zagotavljala trajen uspeh na tem trgu. Danes imamo na tem trgu trdne temelje, na katerih lahko načrtujemo svojo zgodbo naprej, prihodnji uspehi pa so odvisni samo od nas. V imenu agencije Croatia Unpacked bi rad poudaril pomen posameznikov v hrvaškem vinskem sektorju, vinarjev in hrvaške gospodarske diplomacije v Ottawi, ki so nas podpirali pri naših dosedanjih prizadevanjih.«
 
Tovrstna destinacijska trgovina pomeni prepoznavno kakovost in zagotavlja stabilnost predstavitve vin v Ontariu, kar je zagotovo velik uspeh za srednjeevropske vinarje in tudi promocijo Slovenije, Hrvaške, Madžarske in Avstrije kot vinskih destinacij z bogato vinsko tradicijo.
 
Trgovina LCBO Central European Destination Store se nahaja na 3020 Elmcreek Road v Mississaugi, Ontario, Canada.  
 
Spletna stran: www.lcbo.comNa zdravje!
 
Fotografije: Boris Ulcar
Avtor: Sonya Rosenwirth
 
Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnika Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-pošta: sonya@canslo.com, telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, član upravnega odbora CSCC, e-pošta: simon@canslo.com, telefon: 001 613 410 3568
 
 

Preberite tudi: