Lani rekordno leto za globalni vinski sektor

torek, 03. maj 2022
 

Svetovna trgovina z vinom v letu 2021

Po podatkih mednarodne vinske organizacije OIV se je svetovna trgovina z vinom, merjena s celotnim izvozom, v letu 2021 vrednostno povečala za 16 % na 34,3 mlrd EUR, po obsegu pa za 4 % na 111,6 mio hl, pri čemer sta oba kazalnika najvišja v zgodovini. En hektoliter je enakovreden 133 standardnim 0,75 litrskim steklenicam.

Lanskoletno rast trgovine z vinom so poganjale 3 največje izvoznice vina na svetu, to so Španija, Italija in Francija, katerih izvoz je skupaj predstavljal nekaj več kot polovico celotnega izvoza.

Med uvoznicami vin so ZDA najpomembnejša destinacija glede na vrednost uvoza. ZDA so lani uvozile vina v vrednosti 6,2 mlrd EUR, kar je 21 % povečanje na medletni ravni. Obseg uvoza vin v ZDA se je povečal za 13 % na 13,9 mio hl, s tem pa so ZDA prehitele Združeno kraljestvo, k čemur je pripomogel tudi Brexit.

Največji količinski uvoznik vina je v letu 2021 ostala Nemčija, ki je lani uvozila 14,5 mio hl.

Skupna svetovna poraba vina se je lani po obsegu povečala za 1 %, kar je preprečilo upad porabe, ki je bil v trendu že od leta 2018 in je povezan z močnim upadom kitajskega povpraševanja.

Globalna proizvodnja vina je bila v letu 2021 ocenjena na 260 mio hl, kar je -1 % manj kot v prejšnjem letu. Pridelek grozdja v zahodni Evropi je bil manjši zaradi neugodnih vremenskih razmer, medtem ko so na južni polobli beležili rekordno proizvodnjo.
 

Vpliv ukrajinske krize na globalni vinarski sektor

Vojna v Ukrajini je sprožila vrsto novih ozkih grl v dobavni verigi. Povečalo se je tudi število primerov okužb s Covidom na Kitajskem, kar je privedlo do začasnih zapor v nekaterih delih države.

Poleg tega vojna povzroča pritisk na svetovni energetski trg, ki je že leta 2021 doživljal porast cen. Na trg negativno vplivajo tudi sankcije, ki jih je EU uvedla proti Rusiji. Zahodne sankcije proti Moskvi lahko vplivajo na trgovino z Rusijo, ki je lani uvozila za 949 mio EUR vina, večinoma iz Italije, Francije in Španije.

Rusija je bila leta 2021 10. največja uvoznica vina na svetu in je predstavljala približno 2 % svetovnega uvoza. Hkrati je Rusija 8. največji trg vina po prodajni vrednosti.

Ruska invazija na Ukrajino bi dodatno lahko spodbudila inflacijo in s tem zmanjšala povpraševanje potrošnikov.
 
 
Viri: Factiva, Reuters
 

Preberite tudi:


Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije
 
Trg vina v Franciji
 
Izguba hrvaških vinarjev se je v letu 2020 še povečala