Slovensko-britanski dan obrambne industrije nakazal številne možnosti sodelovanja med državama

sreda, 22. maj 2024
 

Obrambno sodelovanje med Slovenijo in Veliko Britanijo krepi tudi varnost Evrope

Zaradi spremenjenih varnostnih razmer v svetu bi bilo smiselno okrepiti obrambno sodelovanje med Slovenijo in Veliko Britanijo, s čimer bomo dodatno okrepili varnost obeh držav in tudi Evrope, je bilo slišati na današnjem Slovensko-britanskem dnevu obrambne industrije, ki je potekal v Grand Hotelu Union Eurostars v Ljubljani. Več kot 100 udeležencev dogodka je lahko prisluhnilo dosežkom, primerom dobrih praks in številnim priložnostim za medsebojno sodelovanje na obrambno-varnostnem področju med obema deželama.

Dogodek je pripravila Javna agencija SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Grozdom obrambne industrije Slovenije (GOIS) in Veleposlaništvom Združenega kraljestva in Severne Irske.

Slovenska obrambna industrija je majhna, nišno specializirana in tehnološko zelo razvita ter proizvaja izjemno kakovostne izdelke, zato lahko predstavlja odličnega poslovnega partnerja.Uvodoma je mag. Željko Kralj, nacionalni oborožitveni direktor in generalni direktor Direktorata za logistiko na MORS, predstavil slovensko obrambno-varnostno področje. Izpostavil je pomen sodelovanja med državami ter vlogo obrambne industrije pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti. »Zaradi spremenjenih varnostnih razmer v Evropi in svetu bi bilo smiselno okrepiti obrambno sodelovanje med Slovenijo in Veliko Britanijo, s čimer bomo dodatno okrepili varnost obeh držav in tudi Evrope,« je dejal. Slovenska obrambna industrija je v zadnjih letih izjemno napredovala in beleži velike uspehe ter postaja vse bolj pomemben globalni igralec. »Ključni steber naše obrambno-varnostne industrije so inovacije in strokovno znanje, zato se je država zavezala, da bo močno povečala izdatke za obrambo in inovacije, najmanj 20 odstotkov obrambnega proračuna naj bi šlo za opremo, dva odstotka pa za raziskave in razvoj ter inovacije.« 

Nj. Eksc. Tiffany Sadler, veleposlanica Združenega kraljestva in Severne Irske, je izpostavila, da je za Veliko Britanijo obrambna industrija izjemno pomemben sektor. Poudarila je pomen dolgoletnega uspešnega sodelovanja med državama na številnih področjih, »saj smo skupaj močnejši in se lahko učinkoviteje spopadamo z različnimi izzivi današnjega časa.«

V nadaljevanju je mag. Matej Skočir, namestnik generalnega direktorja Direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, poudaril, da »je Slovenija z dobro razvito obrambno industrijo ena od gonilnih sil visoko-tehnološkega razvoja, naša podjetja so na številnih področjih vodilna v svetu in v tem segmentu zagotavljajo vrhunske rešitve. Globalni izzivi postajajo vse bolj kompleksni, varnostna krajina se hitro spreminja, kar zahteva napredno tehnologijo, strokovno znanje in skupen pristop k reševanju varnostnih groženj. Partnerstva med slovenskimi in britanskimi podjetji bi tako lahko vodila do skupnih mednarodnih projektov, prenosa tehnologije in inovacij.«

»Obrambna industrija Združenega kraljestva v zadnjih letih beleži stalno rast, ki jo spremlja tudi porast delovnih mest v tem sektorju ter močne naložbe v raziskave in razvoj« je dejal član zgornjega doma britanskega parlamenta ter član parlamentarne skupščine NATO, Lord Mark Lancaster. Izpostavil je pomen sodelovanja med državama za skupno evropsko varnost: »Slovenija in Velika Britanija uspešno sodelujeta na različnih misijah po svetu v okviru zveze Nato, zato ni ovir, da ne bi bili uspešni tudi na področju bilateralnega sodelovanja.« Izrazil je tudi navdušenje nad inovativnostjo in tehnološko naprednostjo ter nišnimi segmenti slovenske obrambne industrije in številnimi možnostmi, ki jih je odprl današnji dogodek. 

Rok Capl, direktor SPIRIT Slovenija. »Naša agencija že vse od leta 2012 pomaga podjetjem, ki delujejo v obrambni dejavnosti in z njo povezanimi industrijami. Organiziramo skupinske sejemske nastope na mednarodnih sejmih obrambne industrije v tujini, organiziramo bilateralne gospodarske forume in na ta način pripomoremo k temu, da slovenska obrambna industrija postaja mednarodno vse bolj prepoznavna in pridobiva pomembne partnerje in kupce v tujini.«

Sledila je diskusija o tem, kakšna bo prihodnost obrambne industrije, saj so se varnostne razmere v bližjih regijah in tudi na nekoliko bolj oddaljenih območjih, bistveno spremenile. Mag. Željko Kralj predstavil slovenske strateške načrte na področju obrambne industrije, dr. Kristofer Nevall, iz podjetja Nordic GST 7 Synthesis, pa je nanizal globalne izzive, s katerimi se sooča obrambna industrija po vsem svetu. Pri tem je izpostavil predrugačen geostrateški kontekst, spremenjeno in kompleksno varnostno pokrajino, v kateri je večje število igralcev z različnimi dosegi in zmogljivostjo, negotovost, povezano z logistiko in izgubo zaupanja v varnost. Mag. Kralj je napovedal tudi, da bo Slovenija prihodnje leto organizirala mednarodno oborožitveno konferenco.
 

Slovenske dobre prakse

V nadaljevanju je bilo predstavljenih nekaj primerov slovenskih dobrih praks, med drugim tudi raziskovalno-razvojni inovacijski projekt »MANGART 25«, ki ga sofinancira država. Cilj projekta, ki ga razvija konzorcij 5 slovenskih partnerjev, je razvoj tehnološkega modela lahkega daljinsko vodenega sistema zračne obrambe, opremljenega s topom, mitraljezom, elektro-optično namerilno-opazovalno napravo in radarjem, je povedal Marko Oreškovič, predstavnik podjetja Valhalla Turrets, d. o. o., vodilnega partnerja konzorcija. Z uspešno izvedbo projekta se po njegovih besedah odpirajo priložnosti za vključevanje slovenske obrambne industrije v skupne evropske razvojne projekte.

Predstavljen je bil projekt brezpilotnega letalnika z JRK (jedrsko, radiološko, kemično) nadgradnjo. Kot je povedal Andrej Košiček, vodja projekta v podjetju Arctur d.o.o., ki je nosilni partner konzorcija, gre za tehnološko dovršen sistem, rezultat slovenskega znanja, ki je uporaben za vojaške in civilne namene ter ga doslej še ni bilo na tržišču. Sistem zazna detekcijo radioaktivnosti na določenih kontaminiranih območjih, prav tako biološka in kemična sredstva. V nadaljevanju je Tadej Podgrajšek, regionalni direktor iz podjetja Mallaghan Group predstavil izkušnje z opremo za oskrbo letališč v Sloveniji in širši regiji. Njihovo podjetje je eden najhitreje rastočih proizvajalcev podporne opreme za letališča.Dogodek se je zaključil s poslovnimi srečanji med slovenskimi in britanskimi podjetji, na katerih so imeli udeleženci priložnost za poglobljene pogovore in vzpostavljanje morebitnih poslovnih povezav.

Velik interes slovenskih kot tudi britanskih podjetij za Slovensko-britanski dan obrambne industrije kaže na željo po okrepitvi gospodarskih vezi med obema državama na področju varnosti in obrambne industrije. Takšna srečanja poleg seznanitve s trenutnimi trendi, ki vladajo na tem področju, ponujajo tudi vpogled v dobre prakse, priložnost za sodelovanje v razpravah in izmenjavo izkušenj ter odpirajo nove poslovne priložnosti.

Foto: STA/Božidar Kolar

 

Preberite tudi:

Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenega kraljestva