Španija bo povečala proizvodnjo EV

torek, 20. julij 2021

12. julija je španski premier Pedro Sánchez napovedal, da bo vlada iz sredstev sklada za oživitev EU v proizvodnjo EV in baterij vložila 4,3 mlrd EUR.

Vlada bo podjetjem dodelila nepovratna sredstva za gradnjo prve tovarne baterij v državi in povečanje proizvodnje EV. Poleg tega vlada tudi pričakuje, da bo zasebni sektor v letih 2021-2023 k proizvodnji EV prispeval okoli 19,7 mlrd EUR naložb. Volkswagen je že potrdil, da namerava začeti z gradnjo svoje prve tovarne baterij v Španiji.

Ta investicijski načrt je del 13 mlrd EUR vrednega vladnega investicijskega načrta za trajnostno mobilnost, ki naj bi do leta 2030 povečal prispevek španskega avtomobilskega sektorja iz 15 % na 15 % BDP. Do leta 2023 naj bi se število EV, proizvedenih v Španiji, povečalo na 250.000, iz 18.000 v letu 2020. Premier Sánchez je dejal, da pričakuje, da bo program ustvaril 140.000 novih delovnih mest in povečal realno rast BDP za 1 do 1,7 odstotnih točk.

Ta javno-zasebni naložbeni sveženj je pomemben korak za spodbujanje španskega avtomobilskega sektorja, ki je ključni del gospodarstva države. Španija je 2. največja evropska proizvajalka avtomobilov, takoj za Nemčijo, hkrati pa 8. največja proizvajalka avtomobilov na svetu. Vendar Španija zaostaja pri trajnostni mobilnosti, zato si prizadeva, da bo z naložbenim načrtom poskušala dohiteti Nemčijo in Francijo pri prehodu na EV in pospešila večje tehnološke naložbe v avtomobilski sektor.

Vlada namerava začeti z izvajanjem programa že v letu 2021, vendar EIU ocenjuje, da bodo večino sredstev izplačevali v letu 2022, saj vlada že nekoliko zamuja s sprejetjem načrtov porabe. Po ocenah bodo od 2,4 mlrd EUR sredstev, ki naj bi jih v skladu z vladnimi načrti porabe izplačali do konca leta 2021, porabili le 1 mlrd EUR, kar kaže na to, da bodo v zamudi tudi drugi načrti porabe.

Vpliv na gospodarsko napoved

EIU ne pričakuje, da bo vladni načrt za trajnostno mobilnost pomembno vplival na napovedi gospodarske rasti za obdobje 2021–2025, vendar naj bi program spodbudil dolgoročne stopnje rasti. Španiji bo pomagal zmanjšati odvisnost države od turističnega sektorja, se bolj tesno vključiti v evropske dobavne verige in se odmakniti od sedanjega domačega trga.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije