Spletno orodje za izračun plač

sreda, 20. marec 2019

Švicarski državni sekretariat za gospodarstvo SECO je na začetku meseca marca 2019 objavil novo spletno orodje za izračun plač, ki bo v veliko korist tudi tujim podjetjem, ki pošiljajo delavce na delo v Švico. Z njegovo pomočjo lahko podjetja preverijo višino plač po posameznih branžah, poklicih in mestih.

Novo spletno orodje za izračun plač je dosegljivo na: www.entsendung.admin.ch/cms/content/willkommen_en.

Na spletni strani lahko tako švicarska kot tuja podjetja najdejo številne odgovore na pomembna vprašanja kot so: kakšni delovni in plačni pogoji veljajo v Švici, kdaj je potrebno delovno dovoljenje, na koga se lahko obrnem po pomoč in katere so najpomembnejše sestavine branžnih pogodb o delu.

Dostopno je v treh glavnih švicarskih uradnih jezikih in deloma tudi v angleščini. SECO je to orodje razvil v sodelovanju s švicarski oblastmi na področju trga delovne sile in je tesno povezano z izvajanjem zaščitnih ukrepov za švicarski trg delovne sile v prostem pretoku delovne sile med Švico in državami članicami EU, torej tudi Slovenijo. Tuja podjetja, ki pošiljajo v Švico svoje delavce, lahko na tej povezavi najdejo osnovne informacije o običajnih plačah v Švici. Poleg tega pa je spletna stran pomembno orodje za delo kantonalnih tripartitnih komisij, ki jih je zakonodajalec v Švici pooblastil, da nadzorujejo trg delovne sile in se borijo proti zlorabam.

Pripravilo:
Veleposlaništvo RS v Bernu
E: sloembassy.bern@gov.si