Sporazum med Mercosurjem in EU naj bi bil sklenjen do konca leta

torek, 20. junij 2023

V ponedeljek, 12. junija, je med srečanjem v palači Planalto, ki ga je organizirala Nacionalna konfederacija industrije (CNI) s poslovneži, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen po srečanju s predsednikom Luizom Ináciem Lulo da Silvo v Brasílii dejala, da sta s predsednikom Lulo zavezana k čimprejšnji sklenitvi sporazuma med Mercosurjem in Evropsko unijo, najkasneje do konca leta.

Pred tem je Lula po srečanju za zaprtimi vrati dejal, da je Von der Leyenovi predstavil brazilske pomisleke glede dodatnega instrumenta k sporazumu, ki ga je Evropska unija predstavila marca letos, ki razširja obveznosti Brazilije in zanjo veljajo sankcije v primeru neizpolnjevanja.

Malo pred srečanjem so brazilski in evropski poslovneži izdali noto, v kateri podpirajo sporazum, ki vključuje trge za blago, storitve, naložbe in državne nakupe v obeh regijah.

V skupnem zapisu Nacionalna industrijska konfederacija (CNI) in Konfederacija evropskih podjetij (BusinessEurope) navajata, da bi "z vzpostavitvijo enega največjih območij proste trgovine na svetu, ki bi pokrivalo skoraj četrtino svetovnega gospodarstva in 31 % svetovnega izvoza blaga", sporazum zagotovil "konkretne koristi za oba bloka, tudi v smeri doseganja klimatske nevtralnosti”. 

EU in Brazilija sta tradicionalno pomembni trgovinski partnerici. Dvostranska blagovna menjava je lani dosegla rekordno vrednost skoraj 90,5 milijarde evrov. Tudi na področju naložb so bile povezave močne, saj je EU vložila več kot 277 milijard EUR v Brazilijo in prejela približno 132 milijard EUR neposrednih brazilskih naložb, zaradi česar je država največja latinskoameriška vlagateljica v EU.

Glavni izvršni direktor evropskega bloka namerava "okrepiti odnose s ključnimi zavezniki", je dejala tiskovna predstavnica Evropske komisije.

Vir: veja.abril.com.br


Pripravila:

Mateja Perovšek Ciuchini
Slovenska gospodarska zbornica Brazilija - SLOBRAZ
e-naslov: info@slobraz.com


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini