Sprejet dogovor o novih pravilih za bolj trajnostno embalažo v EU

četrtek, 07. marec 2024
 

Količina embalažnih odpadkov v EU narašča hitreje od količine recikliranih odpadkov 

Evropski Parlament in Evropski Svet sta 4. marca 2024 dosegla začasni dogovor o prenovljenih pravilih za zmanjšanje, ponovno uporabo in recikliranje embalaže, povečanje varnosti in spodbujanje krožnega gospodarstva.

Čeprav se je stopnja recikliranja v EU povečala, količina odpadkov, ki nastanejo iz embalaže, narašča hitreje od količine reciklirane.

V zadnjem desetletju se je količina odpadne embalaže povečala za skoraj 25 % in po ocenah bi se brez ustreznih ukrepov do leta 2030 lahko povečala še za 19 %. Za odpadno plastično embalažo je pričakovano povečanje do leta 2030 46 %.

V EU je v letu 2021 nastalo 188,7 kg odpadne embalaže na prebivalca, kar je 10,8 kg več na prebivalca kot v letu 2020.

EU je pred dvema letoma predlagala preoblikovanje pravil, ki urejajo odpadno embalažo, predvsem zaradi teh povečanj, deloma pa tudi zaradi hitrega porasta spletnega nakupovanja in širjenja izdelkov za s seboj.

Če bodo nova pravila ratificirana, bodo nadomestila obstoječo direktivo, ki je bila prvič sprejeta leta 1994 in je bila že večkrat revidirana.
 

Cilji novih EU pravil za bolj trajnostno embalažo 

Sporazum določa naslednje cilje:
 • zmanjšanje embalaže za - 5 % do 2030
 • zmanjšanje embalaže za - 10 % do 2035
 • zmanjšanje embalaže za - 15 % do 2040
 • obvezna možnost recikliranja embalaže do leta 2030
 • prepoved plastike za enkratno uporabo v gostinstvu do leta 2030
 • najvišja stopnja praznega prostora v škatlah bo 50 %.
 

Manj embalaže in omejevanje določenih formatov embalaže

 • Prepovedana bo plastična embalaža za enkratno uporabo za notranjo prehrano.
 • Prepovedana bo plastična embalaža za posamezne porcije, na primer za začimbe, omake, smetano, sladkor.
 • Miniaturna plastična embalaža za toaletne izdelke in skrčljiva folija za kovčke na letališčih naj bi bila prepovedana s 1. januarjem 2030.
 • Evropski poslanci so zagotovili tudi prepoved ultra lahkih plastičnih nosilnih vrečk (pod 15 mikronov), razen če so te potrebne zaradi higiene ali so namenjene kot primarna embalaža za razsuto hrano, da se prepreči zavržena hrana.
 
 

Prepoved uporabe večnih kemikalij 

Da bi preprečil škodljive učinke na zdravje, je Evropski Parlament zagotovil uvedbo prepovedi uporabe tako imenovanih večnih kemikalij (per- in polifluoriranih alkilnih snovi ali PFAS) v embalaži, ki je v stiku z živili.
PFA se pogosto uporabljajo v papirnati embalaži za enkratno uporabo.

 

Spodbujanje možnosti ponovne uporabe in polnjenja za potrošnike

 • Pogajalci so se dogovorili, da bodo do leta 2030 postavili poseben cilj za embalažo za večkratno uporabo za alkoholne in brezalkoholne pijače (vsaj 10 %). Države članice lahko pod določenimi pogoji odobrijo petletno odstopanje od teh zahtev.
 • Končni distributerji pijač in hrane za s seboj, bodo morali potrošnikom ponuditi možnost, da prinesejo svojo embalažo. Prav tako bi si morali prizadevati, da bi do leta 2030 ponudili 10 % izdelkov v obliki embalaže za večkratno uporabo.
 • Poleg tega morajo države članice na zahtevo Parlamenta spodbuditi restavracije, menze, bare, kavarne in gostinske storitve, da strežejo vodo iz pipe (kjer je na voljo, in sicer brezplačno ali za nizko ceno) v obliki za večkratno uporabo ali ponovno polnjenje.
 

Embalaža, ki jo je mogoče reciklirati, boljše zbiranje in recikliranje odpadkov 

Pogajalci so se strinjali, da mora biti vsa embalaža primerna za recikliranje, pri čemer mora izpolnjevati stroge kriterije, ki bodo opredeljeni v podzakonskih aktih. Nekatere izjeme so predvidene za lahek les, pluto, tekstil, gumo, keramiko, porcelan ali vosek.
 
 
Viri: Factiva, Just-Drinks, The Irish Examiner


 

Preberite tudi:


Globalni trendi na področju zelene tehnologije
 
Globalni trendi na področju hrane in pijače

Zavajajoče trditve proizvajalcev ustekleničene vode o zeleni embalaži
Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: