Srbija je izbrala francoski Egis za pripravo študije izvedljivosti izgradnje metroja v Beogradu

četrtek, 23. julij 2020

Ministrstvo za infrastrukturo Srbije je sporočilo, da je 21. julija 2020 s francosko družbo Egis podpisalo sporazum o pripravi študije izvedljivosti prve faze projekta izgradnje mreže metroja v glavnem mestu Beograd. Skupna vrednost projekta je ocenjena na 6 mlrd EUR.

Po prvotnih načrtih bi se morala gradnja omrežja metroja v glavnem mestu Srbije začeti konec leta 2020, vendar se je začetek projekta zaradi pandemije korona virusa nekoliko premaknil.

»Študijo izvedljivosti, ki jo bo pripravilo francosko podjetje Egis, bo Srbija financirala z 8,3 mio EUR nepovratnih sredstev francoske vlade, študija pa naj bi bila predvidoma končana v roku 18 mesecev«, je po podpisu pogodbe povedala srbska infrastrukturna ministrica Zorana Mihajlovič.

Po zaključku študije izvedljivosti srbska vlada načrtuje začetek izgradnje 60 km dolgega podzemnega omrežja, ki bo imelo 60 postaj. Po idejni zasnovi projekta bosta beograjsko podzemno omrežje sestavljali dve progi; ena v dolžini 22 km in druga v dolžini 19,8 km. Progi naj bi vključevali tudi štiri mestne železniške proge.

Egis je velika mednarodna skupina iz Francije, ki deluje na področju gradbeništva in storitev mobilnosti. Storitve skupine zajemajo infrastrukturno svetovanje in inženiring, skupina pa ponuja rešitve na področju prometa in mobilnosti, trajnostne gradnje mest, zgradb, vode, okolja in energije. Skupina je v letu 2019 ustvarila 1,22 mlrd EUR prihodkov in zaposlovala 15.800 delavcev.

Viri: Factiva, SeeNews, bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju transporta in logistike