Srbija, Madžarska in Slovenija so združile borze električne energije

četrtek, 11. april 2024


Srbija, Slovenija in Madžarska so združile svoje borze električne energije, kar bo omogočilo enostavnejše in učinkovitejše trgovanje z električno energijo v regiji, je povedala ministrica za rudarstvo in energetiko v vladi Republike Srbije Dubravka Đedović Handanović.

Sporazum o združitvi treh borz so v Budimpešti podpisali direktorji prenosnih sistemov Srbije, Madžarske in Slovenije ter evropska borza EPEX SPOT, kot delničarka družbe ADEX.

Đedović Handanovićeva je ob tej priložnosti ocenila, da je to pomembno za nadaljnji razvoj elektroenergetskega sistema in da se je Madžarska pridružila regionalni borzi, ki sta jo ustanovili Srbija in Slovenija, Elektromreža Srbije (EMS) pa je postala lastnica 25 odstotkov borze električne energije v Sloveniji in na Madžarskem.

Ministrica je dejala, da bo skupna platforma za trgovanje na vseh treh borzah dodatno spodbudila razvoj regionalnega trga z električno energijo, zagotovila zanesljivo tržno okolje, potrebno za nove investicije, ter pozitivno vplivala na razvoj in povezovanje obnovljivih virov energije v regiji.

Generalna direktorica Elektromreža Srbije (EMS) Jelena Matejić je poudarila, da se zdaj vzpostavlja močna skupna poslovna infrastruktura in dosega popolna sinergija med vsemi tremi borzami, na projektu, ki se je začel že leta 2018.

Matejićeva je ocenila, da združitev prinaša več koristi, približuje Srbijo enotnemu evropskemu trgu, hkrati pa omogoča lažji dostop do enotne storitve trgovanja za vse udeležence.

Poleg tega so z realizacijo združitve borz ustvarili pogoje, da EMS nadaljuje sodelovanje z madžarskim operaterjem prenosnega omrežja MAVIR v procesu združevanja trga z enotnim trgom Evrope, kar je izpolnitev enega od predpogojev za ukinitev davka CBAM, je dejala Matejićeva.

S sporazumom o projektu BlueSky, ki je bil 9. aprila podpisan v Budimpešti, se je madžarska elektroenergetska borza HUPX pridružila prvi regionalni borzi električne energije za srednjo in jugovzhodno Evropo – ADEX, ki sta jo leta 2022 ustanovila srbsko-slovenski sistemski operater prenosnega omrežja in Evropska borza električne energije Energy Exchange, EPEX SPOT.

Sedež ADEX-a, ki bo upravljal srbsko, slovensko in madžarsko borzo, bo v Budimpešti.

Podpisa so se udeležili državni sekretar Ministrstva za rudarstvo in energetiko Vlade Srbije Veljko Kovačević, minister za zunanje zadeve in zunanjo trgovino Madžarske Peter Sijarto in minister za varstvo okolja, podnebja in energetiko Slovenije Bojan Kumer.

Vir: Ekapija

Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini