Srbska startup podjetja v minulih dveh letih pridobila 325 milijonov evrov naložb

četrtek, 01. junij 2023


Srbska startup podjetja so zbrala za kar 325 milijonov evrov naložb, kar potrjuje zrelost in potencial ekosistema. Vsaj tako kažejo podatki The State of Adria Tech, ki jih je objavil Silicon Gardens, slovenski VC sklad. Podatki v poročilu zajemajo vlaganja v obdobju 2021-2022 in temeljijo na “različnih virih, ki vključujejo intervjuje, crowdsourcinge in javno dostopne informacije”.

Glede na poročilo v Srbiji trenutno deluje več kot 600 startup-ov, več kot 8 razvojnih centrov, ki zaposlujejo tisoče ljudi. Med top 5 srbskimi podjetji izstopajo HTEC, Tenderly, Tempus Finance, Connect The Dots in Flyaway.

Večina med 24 startup podjetij, ki so bila deležna naložb v omenjenem obdobju, razvija izdelek SaaS (78,3 %), najbolj zastopane pa so Fintech, Enterprise software ter oglaševalska in zaposlovalna industrija.

Med vlaganji prevladujejo VC skladi, katerih delež je kar 87,50 odstoten. Kar zadeva vrednost posameznih vlaganj, VC skladi zavzemajo 52,9 %, zasebni kapital pa 38,2 %. Več kot polovica omenjenih naložb je bilo izvedenih pre-seed in seed fazi, preostale pa v serijah A, B, C ter megaserijah.

Kar 82 % naložb prihaja iz ZDA, te naložbe so se porazdelile med 42 % startup-ov, na drugem mestu so investicije Evropske Unije v višini 16 %, razdeljene med 38 % startup-ov.

Vendar pa gre glede na navedbe poročila večina teh naložb mimo Srbije. Glede na uradni sedež se startup podjetja udejanjajo v treh skupinah: ZDA (25 %), Evropska Unija (33 %), Srbija (42 %). Ob tem pa startup podjetja s sedežem v ZDA prevzemajo največji delež naložb (56 %), v Srbiji 28 %, v Evropski Uniji pa 26 %.

V primerjavi z ostalimi iz regije Adria je podoba malce drugačna. Na prvem mestu je Hrvaška z 1.86 milijarde EUR, porazdeljenih v 88 naložb, sledi Slovenija z 1,25 milijarde EUR in 209 naložbami ter Srbija s 325 milijoni EUR in 24 naložbami. Večino kapitalske rasti v regiji prevzemajo samorogi, ki sodelujejo v največjem delu naložb in jih poročilo označuje za nosilce projektov ekosistema.

Ne smemo mimo dejstva, da je omenjena raziskava osredotočena zgolj na tri države, je pa v načrtu izdelava poročila, ki naj bi zajemalo vse balkanske države, saj bi se le tako lahko realno prikazala celotna podoba o stanju tehnološkega sektorja ter startup-ov v regiji.  
Vir: Ekapija


Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub v Beogradu
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov