Srbski notarji bodo kmalu lahko overjali dokumente, izdane v EU

sreda, 03. april 2024
 

Srbski notarji bodo dostopali do elektronskega omrežja notarjev Evropske unije


Notarji iz Srbije bodo imeli enak dostop do elektronskega omrežja notarjev Evropske unije, so sklenili v Bruslju. Dostop do te platforme bo omogočil preverjanje vsakega dokumenta, overjenega v kateri koli notarski pisarni EU in obratno. Kaj to konkretno pomeni za državljane in kdaj bo uporaba platforme zaživela, je za RTS povedal Srbislav Cvejić, predsednik Javnonotarske zbornice Srbije.

Srbislav Cvejić prednosti platforme pojasnjuje na konkretnem primeru: "Notar iz Srbije bo lahko preveril pooblastilo, ki je overjeno v EU in se nanaša na promet v Srbiji, tako da se bo  povezal s kolegom iz EU, ki ga bo obvestil, ali je bil dokument overjen v tej pisarni ter ali je še veljaven in obratno."

To bo preprečilo možnost ponarejanja dokumentov, kot so dedne izjave.

Cvejić navaja, da bo imel notar poleg pooblastil in izjav dedičev, ki jih najpogosteje zahtevajo, dostop do poslovnih registrov, kar je, kot ugotavlja, za poslovanje zelo pomembno. To pomeni, da bodo državljani Srbije lahko overili dokument, ki ga je izdal notar v Evropski uniji, tj. overili kopijo. "Na ta način bomo lahko stopili v stik s kolegi iz Evropske unije in videli, ali je bil dokument res izdan, ter tako preprečili ponarejanje," meni Cvejić in dodaja, da bodo dostop do platforme imeli notarji iz Srbije in iz držav članic EU.

Predsednik Notarske zbornice Srbije ugotavlja, da je potrebno nekaj časa, da se ustvarijo nekateri tehnični pogoji, kot je organizacija usposabljanja za uporabo platforme. "Po drugi strani je treba odpreti tudi naročila za javne zvezke, vendar je to majhen del dela v primerjavi s tem, kar smo dosegli v zadnjih nekaj letih," meni Cvejić in pričakuje, da bo platforma zaživela v nekaj mesecih.

Po njegovih besedah so imeli notarji pred vzpostavitvijo platforme velike težave pri preverjanju dokumentov iz EU. "Najpogosteje je to potekalo po elektronski pošti, poleg tega pa smo imeli težave, saj nismo imeli na voljo podatkov o kolegih iz EU. Na ta način bomo to težavo premostili in imeli bomo možnost sprotnega preverjanja podatkov," pojasnjuje Cvejić.

Javni notarji v Srbiji obstajajo šele deset let, Srbija pa je kot zadnja v regiji vzpostavila notarski sistem.

"Pri vzpostavitvi notariata smo prehodili res dolgo in res težko pot. V tem kratkem času smo si uspeli pridobiti veliko zaupanje državljanov," še dodaja Cvejić.

Vir: Ekapija


Pripravila:

mag. Danijela Fišakov
Slovenski poslovni klub
e-naslov: danijela.fisakov@spk.rs

 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini