Srbski trg IT bo leta 2020 vreden več kot 600 mio EUR

torek, 01. december 2020

V letu 2020 je srbski IT sektor dosegel 7 % rast, vrednost srbskega informacijskega sektorja pa bo po napovedih srbskega ministrstva za trgovino, turizem in telekomunikacije, letos predvidoma dosegla 600 mio EUR. Na ministrstvu ocenjujejo, da bo tržna vrednost srbskega IT sektorja do leta 2025 znašala že 1 mlrd EUR.

Izvoz programske opreme je v zadnjih 5 letih rasel po 30 % letni stopnji in je bil v letu 2019 vreden 1,29 mlrd EUR.

Srbska vlada je zavezana nadaljnjemu razvoju tega sektorja. Državne naložbe v ta sektor so znašale več kot 30 % vseh naložb.

Konec leta 2019 je bilo v sektorju informacijske tehnologije v Srbiji registriranih približno 2.400 podjetij, v njih pa je bilo zaposlenih približno 20.000 delavcev. 1.483 podjetij deluje v segmentu programske opreme, kar predstavlja več kot 60 % vseh podjetij v sektorju. Segment programske opreme ustvari približno 60 % celotnega dohodka sektorja.

Približno 98 % podjetij v Srbiji ima širokopasovno internetno povezavo, 85 % podjetij pa ima svojo spletno stran. Le 27 % srbskih podjetij ponuja storitve prek spleta in le 18 % podjetij uporablja storitve v oblaku. Vlada si prizadeva za pospešitev digitalne integracije gospodarskih subjektov in spodbujanje razvoja elektronskega poslovanja. Nekatere oblike elektronskega poslovanja so letos zabeležile 50 % rast, nekatere pa so obseg svojih storitev že potrojile.

Po navedbah Trgovsko-industrijske zbornice Srbije (PKS), so med podjetji, ki so se letos najbolje spopadla s korona krizo, tista, ki so se odločila za digitalizacijo svojega poslovanja. Poleg IT-industrije sem sodijo tista podjetja, ki so se odločila, da svoje blago in storitve prodajajo tudi prek spleta. Zacvetelo pa je tudi poslovanje dostavnih služb. Te so sprva dostavljale le hrano, kasneje pa so začele vključevati še izdelke, ki jih prodajajo lekarne, nakupovalna središča, majhne trgovine ter velike trgovske verige. Veliko mladih, ki so nekoč delali v beograjskih restavracijah, je sedaj zaposlitev našlo v dostavnem sektorju. Kljub vsemu je IT sektor tisti, ki se je najbolje spopadel s krizo, saj so srbska podjetja za informacijsko tehnologijo uspela nadaljevati s svojimi starimi projekti in pridobiti nove.Viri: Factiva, Telecompaper, Tanjug

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT