Stellantis se z Italijo dogovarja o gradnji giga-tovarne

četrtek, 03. junij 2021

Proizvajalec avtomobilov Stellantis se z Italijo dogovarja o možnostih izgradnje nove giga-tovarne, ki bi podprla širitev Italije na področju električne mobilnosti.

Aprila 2021 so v družbi Stellantis, ki je bila ustanovljena v začetku letošnjega leta z združitvijo družb Fiat Chrysler in Peugeot PSA, sporočili, da bodo letos odločali o gradnji novih giga-tovarn v Evropi in ZDA. Razprave so šele v teku in Stelantis trenutno z italijanskimi oblastmi preučuje pogoje za gradnjo. Italija je namreč eno glavnih vozlišč za proizvodnjo avtomobilov.

Italija namerava v okviru 205 mlrd EUR vrednega načrta za okrevanje po pandemiji za prehod na čistejšo energijo in trajnostno mobilnost porabiti skoraj 24 mlrd EUR. Kot del tega namerava država vložiti 1 mlrd EUR za izboljšanje svoje industrije baterij za električna vozila ter za industrijo sončne in vetrne energije.

Izvršni direktor družbe Stellantis Carlos Tavares in predsednik družbe John Elkann sta se prejšnji teden virtualno sestala z italijanskim ministrom za industrijo, Giancarlom Giorgettijem. Stellantis si želi postaviti novo giga-tovarno baterij za EV. Glede na to, da skupina v Italiji proizvaja številna vozila, obstaja interes o morebitni gradnji prav v tej državi. Zato trenutno potekajo razprave o pogojih postavitve tovarne v Italiji. Italijanski minister in Stellantis sta se prejšnji teden pogovarjala o možnostih, da bi Italija za novo tovarno prispevala sredstva iz italijanskega načrta za oživitev gospodarstva.
 
Stellantis namerava do leta 2025 ponuditi električne različice za skoraj celotno evropsko ponudbo, do leta 2030 pa naj bi hibridni in popolnoma električni avtomobili predstavljali že 70 % njihove prodaje v Evropi.
 
Stellantis ima trenutno 2 giga-tovarni za proizvodnjo baterij za EV v Evropi. Eno ima v Franciji, drugo pa v Nemčiji, v skupnem podjetju s hčerinsko družbo TotalEnergies. V obe lokaciji je bilo vloženih skupno 5 mlrd EUR naložb. Lokaciji skupno omogočata proizvodnjo baterij za 1 mio električnih avtomobilov na leto. Skupna zmogljivost obeh tovarn znaša 48 GWh.
 
Januarja 2021 je Evropska unija potrdila načrt, ki vključuje državno pomoč Tesli, BMW-ju in drugim, za podporo proizvodnji baterij za električna vozila. S tem bo EU  pomagala zmanjšati uvoz in konkurirati Kitajski, ki je trenutno vodilna država v tej industriji.
 


Viri: Factiva, Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav
 
Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije