Številna srečanja obrambne industrije s podjetjem THALES

sreda, 20. september 2023

SPIRIT Slovenija je v sodelovanju z Grozdom obrambne industrije Slovenije (GOIS) in Gospodarsko zbornico Slovenije (GZS) v torek 19. septembra 2023 pripravila poslovni forum z B2B srečanji z naslovom »The Slovenian Industry meets Thales«.


Foto/SPIRIT Slovenija/DŠ

Namen dogodka je bil vzpostaviti nova sodelovanja ter okrepiti partnerstva med slovensko vesoljsko, obrambno in varnostno industrijo ter mednarodno uveljavljenim podjetjem Thales.
 

Thales je globalno tehnološko vodilno podjetje

Thales je globalno tehnološko vodilno podjetje z več kot 77.000 zaposlenimi na petih celinah, ki zagotavljajo rešitve, storitve in izdelke za pomoč svojim strankam – podjetjem, organizacijam in vladam – pri izvajanju kritičnih nalog na trgih obrambe in varnosti, aeronavtike in vesolja, digitalne identitete in varnosti ter prometa.
 

Izveden poslovni forum in B2B srečanja

Otvoritveni nagovori uradnih predstavnikov so bili zaznamovani s prisotnostjo visokih predstavnikov državnih in mednarodnih institucij.

Željko Kralj, generalni direktor Direktorata za logistiko iz Ministrstva za obrambo, je izpostavil pomen sodelovanja med državami ter vlogo obrambne industrije pri zagotavljanju varnosti in stabilnosti.

Generalni direktor Direktorata za industrijo, podjetništvo in internacionalizacijo  iz ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport Jernej Salecl je osvetlil vlogo gospodarstva pri podpori obrambnemu sektorju in spodbujanju gospodarske rasti.

Miha Rössler iz Sektorja za bilateralno gospodarsko sodelovanje na Ministrstvu za zunanje in evropske zadeve je predstavil pomembno vlogo ministrstva pri finančni podpori in spodbujanju inovacij v obrambni industriji.

Francoska veleposlanica v Sloveniji, Florence Levy, pa je izpostavila sodelovanje med državama in pomen mednarodnega partnerstva v obrambni industriji.

V nadaljevanju je predstavnik delegacije podjetja Thales, dr. Marko Erman, poudaril inovacije in napredne tehnologije, ki jih prinaša omenjeno podjetje v obrambni sektor.

Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija pa je predstavil pomen agencije pri spodbujanju gospodarske rasti in investicij v Sloveniji. "Ponosni smoonosni na vlogo, ki jo igramo pri razvoju obrambne industrije v Sloveniji, zato si prizadevamo za ustvarjanje ugodnega okolja za inovacije in rast tega pomembnega sektorja. V prihodnosti vidimo slovensko obrambno industrijo kot ključnega igralca pri razvoju in povezovanju evropske obrambne industrije. Naša naloga je aktivno sodelovanje v segmentih evropske obrambne industrije ter zagotavljanje samozadostnosti in samooskrbe na določenih ključnih področjih," je poudaril Rok Capl.

Predsednik Grozda za obrambno industrijo, Matej Miklavčič, pa je govoril o pomembnosti povezovanja in sodelovanja v obrambni industriji.

Generalni direktor omenjenega grozda, Tomaž Primožič, je podrobno predstavil slovensko obrambno industrijo in njeno perspektivo za prihodnost.

Sledila je predstavitev podjetja Thales, ki je zajemala različna področja delovanja podjetja. Podjetje trenutno dodatno vlaga v digitalne in »globoke tehnološke« inovacije – Big Data, umetno inteligenco, povezljivost, kibernetsko varnost in kvantno tehnologijo.

Poudarek je bil na pomembnosti raziskovalno-razvojnih projektov za obrambo v Sloveniji, kjer je svoje projekte predstavil tudi slovenski koordinator podjetje Arctur. Panel pa je izpostavil močno željo po nadaljnjem sodelovanju in skupnem oblikovanju prihodnosti obrambne industrije. Dogodek se je zaključil z B2B srečanji med slovenskimi podjetji in predstavniki podjetja Thales, kjer so udeleženci imeli priložnost za poglobljene razgovore in vzpostavljanje potencialnih poslovnih sodelovanj.


SPIRIT Slovenija ima dolgo zgodovino pomoči podjetjem, ki delujejo na področju obrambne industrije, saj imamo v Sloveniji veliko podjetij, ki so v svetovnem merilu na tem področju izjemna. Agencija že vse od leta 2012 organizira skupinske sejemske nastope na mednarodnih sejmih obrambne industrije (Eurosatory, Idex, DSEI,  IDEF) in slovenska obrambna industrija je tudi s pomočjo tovrstnih nastopov postala mednarodno bolj prepoznavna in pridobila pomembne partnerje in kupce v tujini. 

Preberite še:


Globalni trendi na področju informacijsko komunikacijske industrije

Gospodarstvo ter možnosti vstopa na francoski trg
 Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: