Številne nove naložbe na kitajski farmacevtski trg

četrtek, 09. februar 2023
 

Kitajska dobiva vse večjo vlogo na globalnem farmacevtskem trgu 

Kitajska je drugi največji farmacevtski trg na svetu, takoj za ZDA, ter strateška prioriteta za večino svetovnih akterjev.

Država je vse bolj privlačna naložbena destinacija za farmacevtske družbe zaradi številnih prednosti, vključno s hitro starajočim se prebivalstvom, dobro uveljavljeno proizvodno industrijo za farmacevtske izdelke in zavezanost vlade k razvoju sektorja.

Kitajska ima vse večjo vlogo na globalnem farmacevtskem trgu, tako z vidika potrošniškega trga, kot tudi ključnega člena v globalni farmacevtski industrijski in dobavni verigi.

Kitajska si močno prizadeva za privabljanje in uporabo tujega kapitala, zato kljub izzivom in zapletenostim iz zunanjega okolja podpira tuje naložbe v svojo farmacevtsko industrijo.

Največ pozornosti so deležni sektorji, ki imajo velik potencial rasti, kot so biomedicina, razvoj cepiv, protivirusne rešitve ter zdravljenje redkih bolezni in kroničnih bolezni.

Kitajska privablja vse več globalnih farmacevtskih družb. Sprva so bile te prisotne v obalnih mestih, kot so Šanghaj, Tianjin, pa tudi Hangzhou v provinci Zhejiang, Suzhou v provinci Jiangsu in Guangzhou v provinci Guangdong.
Njihove naložbe se zdaj širijo na mesta v notranjih regijah, kot so Changsha v provinci Hunan, Wuhan v provinci Hubei, Chengdu v provinci Sichuan in Xi'an v provinci Shaanxi. 

Sprva so globalne farmacevtske družbe na Kitajskem vzpostavile zgolj proizvodne obrate, zdaj pa naložbe usmerjajo tudi v raziskave in razvoj.
 

Nove naložbe globalnih farmacevtskih družb na Kitajsko

Danska farmacevtska družba Novo Nordisk je prva globalna farmacevtska družba, ki se je naselila v posebnem območju Lingang, v pilotni coni proste trgovine na Kitajskem (Šanghaj). Družba namerava v novoustanovljeno podjetje vložiti 60 mio USD in s tem razširiti svoje delovanje na kitajskem trgu.

Japonska farmacevtska družba Astellas je prav tako ena od tistih, ki so prepoznale potencial kitajskega trga. Na Kitajskem razvija zdravila s področja onkologije ter druga inovativna zdravila. Trenutno pospešuje uvedbo inovativnih zdravil s protitelesi. V družbi pravijo, da je Kitajska postala njihov strateški trg, saj država kot drugi največji farmacevtski trg na svetu predstavlja velik razvojni potencial z ogromnimi neizpolnjenimi medicinskimi potrebami.

Globalna farmacevtska družba AstraZeneca, ki ima sedež v Združenem kraljestvu, je konec leta 2022 odprla šesti regionalni sedež družbe v mestu Qingdao v provinci Shandong. Glavni sedež družbe na Kitajskem je v Šanghaju, drugi regionalni sedeži družbe so še v Pekingu, Hangzhou, Chengdu, Guangzhou ter v Wuxi.
Lansko leto je AstraZeneca odprla novo tovarno v Qingdau in napovedala dodatne naložbe v v svoji dve obstoječi proizvodni in dobavni bazi v Wuxi in Taizhouju v provinci Jiangsu.
Trenutno družba širi svoje delovanje na Kitajskem na nova področja, kot so redke bolezni, avto-imunosti, cepiva in okužbe, hkrati pa še naprej poglablja svoja prednostna področja, vključno z onkologijo, boleznimi srca in ožilja, boleznimi presnove, dihal in prebavil.


 
Ameriška družba Cytel, ki je uradno vstopila na Kitajsko leta 2020, namerava okrepiti svoja prizadevanja za razvoj zdravil na kitajskem trgu ter širiti svoje naložbe v državi.
V družbi verjamejo, da bodo pod vodstvom politike kitajske vlade o širjenju dostopa do trga podjetja, financirana iz tujine, imela večje razvojne priložnosti na trgu.
Cytelova programska oprema za statistično analizo svojim strankam omogoča raziskovanje bolj strateških možnosti za zmanjšanje tveganja kliničnih preskušanj in eksperimentiranje s prednostmi zapletenih načrtov preskušanj.
Družba Cytel načrtuje, da bo leta 2023 postavila močno lokalno ekipo na Kitajskem ter razširila svoje pisarne in operacije v Šanghaju, Pekingu in drugih kitajskih mestih. Prav tako aktivno sodeluje z različnimi partnerji na Kitajskem, z namenom ustvariti ponudbo celovitih storitev na enem mestu za storitve kliničnih raziskav.
 

Velikost trga in napovedi

  • Leta 2021 je farmacevtski trg celinske Kitajske dosegel vrednost 205,8 mlrd USD, kar je 14,5-% medletno povečanje.
  • Po ocenah Fitch Solutions je trg v 2022 zrasel za 6,8 % in dosegel vrednost 211,6 mlrd USD.
  • Do leta 2026 naj bi trg po napovedih rasel po 6,3 % povprečni letni stopnji ter v letu 2026 dosegel vrednost .
  • V dolgoročnem obdobju (do leta 2031) analitiki napovedujejo, da bo prodaja zdravil na kitajskem trgu rasla po 6,2 % povprečni letni stopnji in do leta 2031 dosegla 340,8 mlrd USD).
 
Viri: Factiva, China Daily, Fitch Solutions

 

Preberite še: 

Globalni trendi na področju farmacije



Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: