Strateško partnerstvo družb Daimler Truck AG in Cummins Inc

četrtek, 25. februar 2021

Nemški Daimler Truck AG in ameriški Cummins načrtujeta globalno strateško partnerstvo pri proizvodnji srednje močnih motorjev za gospodarska vozila.
 
Cummins Inc. (NYSE: CMI) bo v kompleksu Daimler Trucks v mestu Mannheim v Nemčiji zgradil tovarno srednje močnih motorjev za gospodarska vozila, ki ustrezajo emisijam Euro VII.
 
Daimler se je odločil, da ne bo prevzel stroškov samega razvoja teh motorjev. Sčasoma bo Cummins dobil vse globalne posle za srednje močne sisteme motorjev za podjetje Daimler Trucks & Buses.
 
Družba Daimler AG je že 3. februarja letos napovedala, da bo poslovni segment tovornjakov in avtobusov preoblikovala v javno samostojno podjetje.
 
Za družbo Cummins pa je to že drugo partnerstvo, ki ga je podpisala ta mesec. 12. februarja je namreč objavila, da se je dogovorila za dobavo srednje močnih motorjev družbi Isuzu Commercial Truck of America, hčerinskemu podjetju japonskega proizvajalca Isuzu Motors.
 
Predsednik uprave družbe Cummins Tom Linebarger je pojasnil, da se nekateri proizvajalci tovornjakov trenutno bolj nagibajo k zunanjemu izvajanju proizvodnje določenih motorjev, kot pa da bi vlagali v drage spremembe, da bi zadostili strožjim predpisom o emisijah.
 
»V nadaljnji razvoj naših srednje močnih motorjev bi morali vložiti precejšnja sredstva,« je dejal Martin Daum, predsednik uprave pri Daimler Truck AG. »Ta sredstva zdaj sproščamo in jih usmerimo v tehnologije, ki so ključne za naš dolgoročni uspeh v podjetju.«
 
Daimler se osredotoča na razvoj pogonskih tehnologij brez emisij, vključno z gorivnimi celicami na vodikov pogon. Dela tudi na nadgradnji lastne platforme za težke motorje. Še naprej pa bo proizvajal težke motorje tovarnah v Detroitu in Mannheimu.
 
Sodelovanje med družbama Daimler in Cummins se bo v prihodnje še lahko razširilo, na primer na komponente pogonskega sklopa in komponente motorja. Partnerstvo je izjemna priložnost za obe podjetji, da postaneta bolj konkurenčni, spodbujata globalne inovacije, razširjata ponudbo za stranke in zmanjšujeta emisije.

Kot del načrtovanega strateškega partnerstva bo Cummins vlagal v nadaljnji razvoj sistemov srednje močnih motorjev za tovornjake in avtobuse Daimler ter skrbel za globalno proizvodnjo in dobavo srednje močnih motorjev za tovornjake in avtobuse Daimler , ki naj bi stekla v začetku druge polovice desetletja. 
 
Družba Daimler Trucks & Buses je eden največjih svetovnih proizvajalcev gospodarskih vozil z več kot 35 lokacijami po vsem svetu in s približno 100.000 zaposlenimi. Družba po vsem svetu ponuja širok spekter gospodarskih vozil, od minibusov do težkih tovornjakov za posebne namene prevoza. V letu 2020 je družba kupcem po vsem svetu dostavila skupno 378.500 tovornjakov in avtobusov. Prihodki družbe so v letu 2020 znašali 34,7 mlrd EUR, EBIT pa 525 mio EUR.
 
Družba Cummins Inc. je eden vodilnih globalnih proizvajalcev dizelskih motorjev in motorjev na zemeljski plin. Družba je bila ustanovljena leta 1919 in ima sedež v Columbusu, v zvezni državi Indiana v ZDA. Družba zaposluje približno 57.800 ljudi. Cummins svoje stranke oskrbuje prek spleta in prek mreže lokacij, ki so v lasti podjetja in neodvisnih distributerjev, ter preko tisoče trgovskih lokacij po vsem svetu. V letu 2020 je družba ustvarila približno 19,8 mlrd USD prihodkov in 1,8 mlrd USD dobička.
 

 
Viri: Factiva, CE NoticiasFinancieras, The Republic
 
Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav