Strateško partnerstvo za trajnostne kopenske surovine in vrednostne verige baterij

ponedeljek, 08. april 2024
 
 
EU je z Norveško podpisala memorandum, ki vzpostavlja tesno sodelovanje na petih področjih: Povezovanje vrednostnih verig surovin in baterij, Sodelovanje na področju raziskav in inovacij, Uporaba visokih okoljskih, socialnih in upravljavskih standardov in praks, Mobilizacija finančnih in naložbenih instrumentov za podporo naložbenim projektom in Razvoj potrebnih znanj in spretnosti za visokokakovostna delovna mesta v sektorjih surovin in baterij.
 
Z memorandumom sta vzpostavili strateško partnerstvo za razvoj trajnostnih kopenskih surovin in vrednostnih verig za baterije. To je pomemben gradbeni blok in še en oprijemljiv rezultat zelenega zavezništva med EU in Norveško, ki sta ga aprila 2023 napovedala predsednica Komisije Ursula von der Leyen in predsednik norveške vlade Jonas Gahr Støre.
 
Memorandum o soglasju sta podpisala Maroš Šefčovič, izvršni podpredsednik Evropske komisije za evropski zeleni dogovor, medinstitucionalne odnose in predvidevanja, ter Jan Christian Vestre, minister za trgovino in industrijo Kraljevine Norveške.
 
Novo partnerstvo ponuja celovit okvir za v prihodnost usmerjeno in dolgoročno sodelovanje med EU in Norveško na področju dveh strateško pomembnih vrednostnih verig. Njuno tesnejše povezovanje, podprto z geografsko bližino, lahko pripomore k zmanjšanju tveganj za motnje v trgovini, hkrati pa poveča splošno konkurenčnost naših gospodarstev in ustvarja kakovostna delovna mesta.
 
Podpis sovpada s 30. obletnico Sporazuma o Evropskem gospodarskem prostoru, ki zagotavlja sodelovanje Norveške na enotnem trgu in je temelj naših odnosov. To še dodatno dokazuje njihov potencial. 
 
Ta memorandum o soglasju vzpostavlja tesno sodelovanje med EU in Norveško na naslednjih petih področjih:
 
  • Povezovanje vrednostnih verig surovin in baterij z omogočanjem skupnih naložbenih projektov prek skupnih podjetij, konzorcijev, namenskih družb in drugih oblik sodelovanja industrijskih akterjev, vključno s povezovanjem končnih uporabnikov z dobavitelji surovin.
  • Sodelovanje na področju raziskav in inovacij (R&I), pri čemer bodo rezultati skupnih projektov dobra podlaga za morebitno industrijsko uporabo in izvajanje. Norveška je bila zelo dejavna v okvirnem programu EU za raziskave in inovacije - Obzorje 2020 in še naprej sodeluje v okviru sedanjega programa Obzorje Evropa.
  • Uporaba visokih okoljskih, socialnih in upravljavskih standardov in praks bo olajšana z medsebojnim posvetovanjem in izmenjavo informacij o ustreznih politikah in pobudah vzdolž celotne vrednostne verige, vključno z recikliranjem in ravnanjem z odpadki.
  • Mobilizacija finančnih in naložbenih instrumentov za podporo naložbenim projektom v okviru partnerstva, zlasti prek Invest EU, Evropske zveze za surovine in Evropske zveze za baterije.
  • Razvijanje potrebnih znanj in spretnosti za kakovostna delovna mesta v sektorjih surovin in baterij. To vključuje mobilizacijo zainteresiranih strani in finančno podporo za razvoj in uvedbo ustreznih pobud ter uporabo obstoječih pobud, kot je Evropska akademija za baterije.
  • Po podpisu memoranduma o soglasju bosta EU in Norveška skupaj z zainteresiranimi stranmi sodelovali pri izvajanju časovnega načrta partnerstva. Kot prva dejavnost je 22. aprila v okviru sejma Hannover Messe načrtovan dogodek za poslovno povezovanje.
 
Pripravil:
 
Boštjan Šinkovec
Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje


 

Preberite tudi:

Storitve slovenskih poslovnih klubov v tujini