Švedska vlada predstavila načrt za izgradnjo desetih jedrskih reaktorjev do leta 2045

sreda, 16. avgust 2023
 

Švedska v energetskem prehodu ponovno močno računa tudi na jedrsko energijo


Zaradi predvidene povišane potrebe po energiji je švedska ministrica za podnebje in okolje Romina Pourmokhtari na novinarski konferenci 9. avgusta napovedala izgradnjo desetih novih jedrskih reaktorjev do leta 2045.

Poročilo Uprave za varnost pred sevanjem, ki je zadolžena za predloge regulativnega okvira, predlaga spremembo okoljskega zakonika, zakona o jedrski tehnologiji in zakona o varstvu pred sevanji z namenom olajšanja procesa in boljšega izkoriščanja tehnološkega razvoja na področju jedrske energije.

Vlada bo jeseni predložila načrt širitve jedrske energije, skozi katerega bo Švedska dosegla ne le cilja ogljične nevtralnosti, temveč tudi izvoza podnebno nevtralnega blaga in storitev do leta 2045. K povečani potrebi energiji bosta prispevala tudi načrtovana elektrifikacija industrijskega in transportnega sektorja. 

Uprava za varnost pred sevanjem pričakuje prvo vlogo za izgradnjo jedrskega reaktorja med leti 2024-25, zagon prvega od desetih reaktorjev pa ministrica napoveduje v prvi polovici leta 2030. Izgradnja naj bi se financirala z naložbami na trgu. Pri tem je ministrica jasno izpostavila, da so za gradnjo reaktorjev odgovorni tržni akterji in ne država, ki bo lahko odobrila kreditna jamstva v višini 400 milijard SEK (34 milijarde EUR). 

Švedska pridobi približno 98 % električne energije iz vode, jedrske energije in vetra. Poudarek na jedrski energiji predstavlja del širšega premika v okoljski politiki države, saj se je Švedska leta 1980 odločila na referendumu za postopno opuščanje jedrske energije, kar je parlament junija 2010 revidiral. Načrt o izgradnji desetih novih jedrskih reaktorjev kaže, da Švedska v energetskem prehodu ponovno močno računa tudi na jedrsko energijo. 


Pripravila:

Milena Stefanović Kajzer
Veleposlaništvo Republike Slovenije Kopenhagen


 

Preberite tudi:

Globalni trendi na področju zelenih tehnologij in trajnostnega razvoja