Svetovne cene hrane so oktobra dosegle nov vrh

četrtek, 11. november 2021

Svetovne cene hrane so v oktobru 2021 dosegle najvišjo raven od julija 2011, kar deloma odraža zmanjšanje pridelkov pšenice s strani velikih izvoznikov in višje cene palmovega olja, je v začetku novembra sporočila agencija Združenih narodov za prehrano (FAO).

Organizacija Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo (FAO), ki ima sedež v Rimu, je sporočila, da so se mednarodne cene košarice z živili, letos oktobra zvišale za 3 %, kar je že tretji mesec rasti cen zapored.

Zmanjšanje pridelkov velikih izvoznih držav, kot so Kanada, Rusija in ZDA, je pripomoglo k dvigu cen pšenice za 5 %, medtem ko se je indeks cen rastlinskega olja oktobra povišal za 9,6 % in dosegel najvišjo vrednost vseh časov. Dejavnik tega povečanja, je po izjavi FAO, pomanjkanje delavcev migrantov v Maleziji.

Italija, ki je velika izvoznica in tudi potrošnica testenin, se boji, da bi se cene izdelkov lahko še dvignile v času počitnic ob koncu leta. Italija uvozi približno 40 % trde pšenice, ki jo potrebuje za proizvodnjo testenih, pri čemer je Kanada njena glavna dobaviteljica. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi se lahko cena paketa testenin zvišala za približno 20 centov, kar bi lahko pri mnogih priljubljenih blagovnih znamkah pomenilo 15 % do 20 % povečanje cene testenih, ki jih mnogi Italijani dnevno uživajo.

FAO indeks cen žit, se je od septembra do oktobra letos povečal za 3,2 %. V FAO napovedujejo, da se bodo globalne zaloge žit zmanjševale ne samo v letu 2021, temveč tudi v letu 2022. Ta napoved odraža znižanje ocen proizvodnje pšenice v Iranu, Turčiji in ZDA.

Naraščajoče cene hrane, s katerimi se soočajo potrošniki, pa so posledica tudi višjih stroškov energije in cen dobavne verige.

Viri: Factiva, The Associated Press

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije