Švicarska skupina MET vstopa na rastoči madžarski trg sončne energije

sreda, 07. november 2018

Na Madžarskem beležijo pospešeno rast sončnih elektrarn. Najnovejši, 25 mio EUR vreden sončni park MET Dunai Solar Park, ki ga je postavila švicarska skupina MET, je začel obratovati 26 oktobra 2018.

Švicarska skupina MET deluje v Evropi na področju zemeljskega plina, surove nafte in električne energije. Skupina je na področju plina prisotna v 28 državah, svoje enote pa ima v 15 državah. Trguje z okoli 8 % plina, porabljenega v celinski Evropi. V letu 2017 je skupina ustvarila prihodke v višini 7,6 mlrd EUR, od tega jih je bilo 8 % ustvarjenih na Madžarskem.

Novi sončni park, ki stoji v osrednji Madžarski, ima zmogljivost 17,6 MW in je prvi projekt skupine MET s področja obnovljivih virov energije. Na leto bo park predvidoma proizvedel toliko elektrike, da bo pokrila potrebe 9.000 gospodinjstev. Predvidena življenjska doba parka je 25 let. Investicijo 25 mio EUR so v celoti financirale banke, brez pomoči države. Skupina MET namerava v prihodnje na Madžarskem postaviti še številne nove sončne parke v skupni zmogljivosti 100 MW.

Madžarski trg sončne energije se je v zadnjih letih močno povečal. Največja termoelektrarna Matrai Erom je letos zgradila dva največja sončna parka na Madžarskem, z zmogljivostjo 20 MW. Da bi financirala gradnjo, je prodala sončni park kapacitete 16 MW državnemu podjetju MVM Hungarowind, ki je napovedalo gradnjo 110 sončnih elektrarn s skupno zmogljivostjo 104,2 MW. To hčerinsko podjetje državnega podjetja MWM bo tako postalo največji upravljavec solarnih parkov na Madžarskem.

Na solarnem trgu Madžarske pa so aktivna tudi druga podjetja. MOL je sredi izgradnje treh sončnih elektrarn s skupno zmogljivostjo 18,3 MW, na treh svojih glavnih industrijskih lokacijah na Madžarskem. Istočasno hitro raste tudi število sončnih elektrarn v gospodinjstvih. Po podatkih madžarskega energetskega regulatorja se je število madžarskih domov, ki jih poganjajo lastne sončne celice, lani povečalo za 45 % na 29.600. Zmogljivost večine gospodinjskih elektrarn je pod 5 MW. Skupaj so te elektrarne lani proizvedle 241 MW energije, kar predstavlja 46 % medletno povečanje.

Analitiki napovedujejo, da bo proizvodnja energije iz sončnih elektrarn na Madžarskem do konca leta 2019 dosegla 1.000 MW, kar je več kot celotna proizvodnja energije v termoelektrarni Matrai Erom.

Vir: bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju obnovljivih virov energije