Švicarski znanstveniki gojijo čokolado v laboratoriju

torek, 30. november 2021

Švicarski znanstveniki gojijo čokolado v laboratoriju, da bi se spoprijeli s problemom krčenja gozdov in dela otrok, ki sta posledica naraščajočega svetovnega povpraševanja po čokoladi.

Znanstveniki z Univerze za uporabne znanosti v Zürichu (Zurich University of Applied Sciences) so začeli gojiti celične kulture iz kakavovih zrn. Kulture zmešajo s hranilno raztopino, kar povzroči njihovo razmnoževanje. Znanstveniki biomaso poberejo, sušijo in pražijo. Dodajo kakavovo maslo, sladkor in emulgator, imenovan lecitin, da lahko proizvedejo temno, 70 % čokolado.

Svetovno povpraševanje po čokoladi narašča, kar ima za posledico krčenje gozdov v regijah, kjer pridelujejo kakav, pa tudi večjo uporabo otroškega dela. Vrednost globalne industrije čokolade je ocenjena na 130 mlrd USD.

Osnovna sestavina čokolade je kakav. A mnogi pridelovalci kakava zaslužijo manj kot 1 USD na dan. Gojenje kakava ima posebne zahteve glede temperature, vode in vlažnosti. Zaradi tega so ekvatorialne regije Afrike, Srednje in Južne Amerike ter Azije optimalne za pridelavo kakava.

Nizozemska je največja uvoznica kakavovih zrn, pa tudi njihova največja predelovalka, saj jih letno predela kar 600.000 ton. Hkrati je Nizozemska tudi 4. največja izvoznica čokoladnih izdelkov.

Slonokoščena obala in Gana pridelata 70 % svetovne proizvodnje kakava, izvoz kakava pa igra veliko vlogo v njunih gospodarstvih. Čeprav večina izvoznikov kakava prihaja iz ekvatorialnih regij, med njimi izstopa Belgija, ki je na 5. mestu.

Po drugi strani pa je večina največjih uvoznic kakava v Evropi. Na prvih dveh mestih sta Nizozemska in Nemčija. Mars, Hershey, Cargill in Blommer spadajo med največje svetovne proizvajalce in predelovalce čokolade. Vse te družbe imajo sedež v ZDA.

Belgija je še ena ključna država v dobavni verigi, ki uvaža kakavova zrna iz držav proizvajalk in jih izvaža po Evropi. Prav tako ima v Belgiji sedež največja proizvajalka čokolade na svetu, družba Barry Callebaut Belgium Nv, ki letno izvozi za 3,1 mlrd USD čokolade.


Viri: Factiva, HT Digital Streams, Mint Science

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije