Tele2 AB je vklopil prvo javno 5G omrežje na Švedskem

torek, 26. maj 2020

Švedski mobilni operater Tele2 AB je v nedeljo, 24. maja 2020, vklopil prvo švedsko 5G omrežje. Od junija naprej bodo kupci Tele2 v mestih Stockholm, Göteborg in Malmö lahko uživali v naslednji generaciji mobilnega omrežja, katerega hitrost presega 1 Gbit/s.

Tele2 je postal prvi mobilni operater na Švedskem, ki je v letu 2010 v celotni državi lansiral 4G omrežje. Danes ima ta operater največjo mrežo na Švedskem, ki pokriva 99,9 % švedskega prebivalstva. Po desetih letih je Tele2 spet prvi operater, ki je predstavil mobilno omrežje naslednje generacije z aktiviranjem prvega javnega 5G omrežja na Švedskem v skladu z globalnimi standardi.

Z 80 MHz pasovno širino v tako imenovanem C-pasu, bodo kupci Tele2 dosegli hitrost, ki presega 1Gbit /s. To je do štirikrat večja hitrost, kot jo ima trenutno 4G omrežje.  

Od 24. junija 2020 bodo vsi kupci, ki imajo naročnino na Tele2 Unlimited in 5G kompatibilen mobilni telefon serije Samsung Galaxy S20, imeli prost dostop do Tele2 5G omrežja. Dodatne ponudbe in sodelovanja z drugimi vodilnimi proizvajalci mobilnih telefonov bodo v Tele2 predstavili v nadaljevanju uvajanja 5G omrežja po državi.

Švedska vlada nekoliko zamuja z načrtovano dražbo 5G spektra na Švedskem. To pa negativno vpliva na digitalizacijo tako javnega kot privatnega sektorja.
 
Podjetje Tele2 je bilo ustanovljeno leta 1993. Njegova omrežja omogočajo mobilne in fiksne povezave, storitve telefonije, podatkovnega omrežja, TV ter pretočne in globalne IoT rešitve za milijone kupcev. Podjetje, ki ima sedež v Stockholmu na Švedskem, je v letu 2019 ustvarilo prihodke v višini 27,7 mlrd SEK (2,6 mlrd EUR) in zaposlovalo 4.695 delavcev.
 
Vir: Factiva;  Dow Jones Newswires

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT