Tesco odprl prvo trgovino z živili brez blagajne

četrtek, 21. oktober 2021

Britanska trgovska veriga Tesco je predstavila svoj novi koncept GetGo v eni od svojih podružnic v High Holbornu. Koncept odlikuje tehnologija, ki kupcem omogoča, da prevzamejo živila in odidejo iz trgovine, ne da bi pri tem uporabili fizično blagajno v trgovini.

Kupci morajo za uporabo trgovine prenesti aplikacijo Tesco.com, kjer se prijavijo s skeniranjem QR kode, ustvarjene v telefonu. Ko vstopijo, lahko kupci vzamejo želene predmete, ne da bi jih skenirali. Račun se samodejno zaračuna na nakupovalnem računu Tesco, ko odidejo.
Ko stranke zapustijo trgovino, Tesco bremeni njihov nakup preko kartice, ki je povezana s Tesco aplikacijo. Kupci že v nekaj minutah po izstopu iz trgovine prejmejo potrdilo o bremenitvi računa.

Trgovina je zelo podobna kateri koli drugi trgovini Tesco Express z običajno ponudbo blaga, kot je sveže cvetje, alkohol, sendviči, pripravljene jedi in pekovski izdelki. Cigarete in alkohol se prodajajo v ločenem območju, kjer je prisoten uslužbenec, ki preveri, ali kupci izpolnjujejo starostne omejitve.

Tehnologija AI v trgovini Holborn je bila razvita v partnerstvu s specializiranim tehnološkim podjetjem Trigo.

Kevin Tindall, generalni direktor podjetja Tesco Convenience, je dejal: »Nenehno iščemo načine za izboljšanje nakupovalne izkušnje, naša najnovejša inovacija pa strankam ponuja nakup brez uporabe blagajne, s čimer lahko prihranijo nekaj časa. To je trenutno prvi poskus v eni trgovini, vendar se veselimo, kako se bodo odzvale naše stranke.«

Poleg Tesca preizkušajo v Londonu nove koncepte plačila tudi drugi trgovci.

Diskontna trgovska veriga Aldi je letos septembra začela s testiranjem kupovanja v trgovini brez fizične blagajne. V testnem projektu uporabljalo sistem kamer, senzorjev in umetne inteligence za identifikacijo predmetov, ki jih kupci vzamejo s polic. Stranke si na svoje pametne telefone naložijo aplikacijo, ki jim omogoča, da vstopijo v trgovino, opravijo nakupe in preprosto odidejo ven, ne da bi morali plačati na blagajni. Kmalu po obisku trgovine prejmejo e -poštno potrdilo o samodejni bremenitvi računa z izbranim plačilnim sredstvom.

Spletni trgovec Amazon je letos povečal svojo prisotnost v Združenem kraljestvu, saj je odprl 6 novih trgovin z živili Amazon Fresh, načrtuje pa odprtje še vsaj štirih. Za vstop v te trgovine stranke uporabljajo aplikacijo Amazon, s pomočjo katere lahko prevzamejo blago in nato odidejo brez fizičnega obiska blagajne. Po opravljenem nakupu prejmejo potrdilo o nakupu po e -pošti, ki ga plačajo iz njihovega Amazon računa. Brezžično izkušnjo omogoča tehnologija, ki zazna, kdaj se izdelki vzamejo ali vrnejo na police, in jih spremlja v virtualni košarici. V prodajalnah so nameščene tudi številne kamere.

Tesco PLC (Tesco ali "podjetje") je maloprodajna družba, ki upravlja mrežo hipermarketov, supermarketov in trgovin. Podjetje ponuja pijače, svežo hrano, pekovske izdelke, zamrznjeno hrano, oblačila, vrtne in otroške izdelke. Ponuja tudi cvetje in rastline, igrače, vino, opremo za dom, tehnologijo in igre na srečo, gospodinjske aparate, izdelke za zdravje in lepoto, šport in prosti čas, potrošno elektroniko in električno blago. Tesco svoje izdelke trži pod blagovnimi znamkami Tesco, Free From, Finest, Jack's, Tesco Lotus, Tesco kipa, Tesco Bank in F&F Clothing. Poslovno je prisoten po vsej Evropi in Aziji. Sedež podjetja je v Welwyn Garden Cityju v Hertfordshireu, v Združenem kraljestvu. V poslovnem letu, ki se je končalo februarja 2021, je družba ustvarila prihodke v višini 57.887 mio GBP (približno 68,6 mlrd EUR), kar je 10,6 % manj kot v letu 2020.Viri: Factiva, Evening Standard, The Guardian

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT