Tetra Tech dobil 12 mio USD za energetske programe na Kosovu

torek, 06. april 2021

Ameriška agencija za mednarodni razvoj (Agency for International Development -USAID) je ameriškemu inženirskemu podjetju Tetra Tech v začetku letošnjega aprila dodelila 5- letno pogodbo za izboljšanje energetskega sektorja na Kosovu. Vrednost pogodbe, v kateri bo podjetje Tetra Tech krepilo zmogljivosti lokalnih institucij, pospeševalo razvoj kosovskega energetskega trga, skrbelo za regionalno povezovanje ter pomagalo pri pridobivanju naložb zasebnega sektorja v proizvodnjo trajnostne energije, znaša 12 mio USD.
 
Podjetje Tetra Tech bo s kosovsko vlado krepilo regionalni energetski trg v skladu s standardi Evropske unije, hkrati pa si bo prizadevalo za povečane naložbe zasebnega sektorja, ki naj bi dosegle 300 mio USD in ustvarile dodatno zmogljivost obnovljive energije v višini 200 MW.

 
Podjetje Tetra Tech sodeluje z USAID na Kosovu že od leta 2007 in zagotavlja inovativne storitve čiste energije za pospeševanje gospodarske rasti. Podjetje je pomagalo pri razvoju prvih zasebnih, z omrežjem povezanih sončnih foto-voltaičnih elektrarn, podprlo je naložbe v energetski sektor v vrednosti 300 mio EUR in prispevalo k povečanju zaposlenosti žensk v komunalnem sektorju.
 
»Tetra Tech že 14 let podpira USAID-ove programe za trajnostno energijo na Kosovu,« je povedal Dan Batrack, predsednik in izvršni direktor podjetja Tetra Tech. »Veselimo se, da bomo na Kosovu še naprej ustvarjali energetske rešitve, ki spodbujajo energetsko varnost in gospodarsko blaginjo za prebivalce Kosova.«
 
Podjetje Tetra Tech je vodilni ponudnik svetovalnih in inženirskih storitev za energetske projekte po vsem svetu. Ponuja rešitve na področju vode, okolja, trajnostne infrastrukture, obnovljivih virov energije in mednarodnega razvoja.
Rešitve družbe potekajo skozi življenjski cikel projekta, vključno z raziskavami in tehnologijo, uporabno znanostjo, oblikovanjem, inženiringom, gradbenim upravljanjem, gradnjo, vzdrževanjem in delovanjem ter informacijsko tehnologijo. Podjetje Tetra Tech ima 450 podružnic po vsem svetu. Ustanovljeno je bilo leta 1966 in ima sedež v Pasadeni v Kaliforniji. S približno 20.000 zaposlenimi je podjetje v zadnjem poslovnem letu, ki se je končalo 30.9.2020, ustvarilo 2.994,89 mio USD prihodkov.

Viri: Factiva, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju energetike in obnovljivih virov energije