Težave na evropskih letališčih se nadaljujejo

torek, 04. oktober 2022
 

Stavke delavcev

Pandemija Covid-19 je zaustavila potovanja po vsem svetu, zato so letalske družbe odpustile veliko število delavcev, tistim ki so ostali, pa so znižale plače. Po ponovnem okrevanju potovanj, zdaj zaposleni v industriji zahtevajo zvišanje plač in boljše delovne pogoje.
 
 • 16. septembra je na evropskih letališčih ponovno prišlo do velikih motenj, saj je stavka francoskih kontrolorjev zračnega prometa prisilila letalske družbe, da odpovejo polovico letov, predvidenih za prihod ali odhod s pariških letališč, in druge, ki naj bi leteli nad Francijo. V družbi Ryanair so morali posledično odpovedati 420 letov, namenjenih predvsem letenju nad Francijo, kar je prizadelo več kot 80.000 potnikov.
 • Člani španskega sindikata kabinskega osebja Ryanaira nameravajo stavkati vsak teden od ponedeljka do četrtka, vse do 7. januarja 2023, saj zahtevajo višje plače in boljše delovne pogoje.
 • Lufthansa in sindikat pilotov sta 6. septembra dosegla dogovor glede plač in tako preprečila drugo napovedano stavko, potem ko je prva povzročila odpovedi na stotine letov.
 • Piloti družbe EasyJet so avgusta za 9 dni zapustili svoja delovna mesta v Barceloni, Malagi in Palmi de Mallorci. Špansko kabinsko osebje družbe je po dogovoru s prevoznikom prekinilo tridnevno stavko, načrtovano za konec julija.
 • SAS in Ryanair sta se julija dogovorila o pogojih s sindikati pilotov, medtem ko sta British Airways in KLM podpisala pogodbe z osebjem na letališčih.
 • Letalski prevoznik Norwegian Air se je junija med drugimi ugodnostmi dogovoril za 3,7 % povišanje plač za pilote.

 

Zmanjšanje števila letov ter omejitve števila potnikov

Letalski prevozniki; Lufthansa, British Airways, EasyJet, KLM in Wizz Air, so ukinili na tisoče letov iz svojih poletnih voznih redov, da bi poskušali zmanjšati motnje, medtem ko so nekatera letališča; londonski Heathrow in amsterdamski Schiphol, podaljšala omejitev števila potnikov do jeseni in še dlje.
 
 • Iz nizozemskega letališča Schiphol so 29. septembra sporočili, da bodo vsaj do marca 2023 zmanjšali dnevno število potnikov za približno petino. Letališče se trudi najti način za reševanje pomanjkanja varnostnega osebja. Dnevno število potnikov nameravajo vsaj do 31. oktobra 2022 zmanjšati za 18 %.
 • Letalski prevoznik British Airways je že poleti zmanjšal svoj poletni vozni red in ustavil prodajo vozovnic za lete na kratkih razdaljah z odhodom iz Heathrowa. 22. avgusta je družba sporočila, da bo dodatno odpovedovala lete do konca oktobra, potem ko je letališče Heathrow podaljšalo omejitev odhodov potnikov. British Airways bo prav tako zmanjšal lete v letošnji zimi za okoli 8 %, kar bo vplivalo na približno 10.000 letov.
 • Londonsko letališče Gatwick ne namerava podaljšati omejitev števila potnikov na letališču, saj mu je uspelo povečati število varnostnega osebja.
 • Tudi iz nemške Lufthanse sporočajo, da je najhujši letalski kaos za to letalsko družbo že mimo.
 

Spodbude pri zaposlovanju

V letalskih družbah in na letališčih se trudijo, da bi pridobili nove delavce, kar pa je včasih zelo težka naloga. Delo je namreč pogosto fizično zahtevno in razmeroma slabo plačano, pa tudi letališča se pogosto nahajajo izven mesta. Poleg tega tudi usposabljanje novih zaposlenih in njihovo varnostno preverjanje lahko traja več mesecev. Letališke družbe so zato uvedle številne spodbude za zaposlene.
 
 • Letališče Schiphol je poleti 15.000 čistilcem, nosilcem prtljage in varnostnemu osebju plačalo dodatnih 5,25 EUR na uro. Po začetku sezone so morali na letališču zaposliti 500 varnostnikov, imeli pa so okoli 10.000 delavci manj kot pred pandemijo.
 • Letališko varnostno podjetje ICTS, ki deluje na pariškem letališču Charles de Gaulle, je ponudilo enkratni bonus v višini 180 EUR tistim delavcem, ki so odložili letni dopust do 15. septembra, 150 EUR pa so ponudili vsem, ki so se zaposlili na novo.
 • Nemška letališča so zaposlila le okoli 150 letaliških delavcev iz Turčije, kar je veliko manj, kot je bilo sprva pričakovano. Pomagali bodo pri ravnanju s prtljago po začasnih pogodbah, ki bodo veljale do začetka novembra.
 
Viri: Factiva, Reuters

 

Preberite še:


Globalni trendi na področju transporta in logistike
 
Letališče Heathrow je najbolj povezano letališče v Evropi
 


Za informacije na www.izvoznookno.si skrbimo: