Težki časi malih pridelovalcev ekološkega mleka v ZDA

sreda, 21. marec 2018

Ponudba mleka presega povpraševanje, potrošniki so začeli povpraševati po mleku rastlinskega izvora, pa tudi konkurenca velikih proizvajalcev vpliva na težek položaj, v katerem so se znašli mali pridelovalci ekološkega mleka v ZDA.

Zaradi nizkih odjemnih cen mleka je veliko malih pridelovalcev ekološkega mleka v rdečih številkah in nekateri so morali zmanjšati velikost svoje črede tudi za 20 % in več.

Desetletje nazaj so ameriške zadruge zaradi velikega zanimanja potrošnikov za ekološke izdelke spodbudile kmete, naj razširijo ali preusmerijo svojo tradicionalno pridelavo mleka v ekološko. Toda po nekaj letih dvomestne rasti se je prodaja ustavila, stagnirala. V letu 2017 je imelo ekološko pridelano mleko v ZDA le še 5,5 % tržni delež v celotni prodaji mleka. Na splošno Američani porabijo manj mleka kot v preteklosti.

Vedno več kupcev posega po sojinem ali mandljevem mleku, veliko pa se jih zaradi velikih razlik v ceni raje odloči za nakup standardnega mleka. V enem od supermarketov v New Yorku je bila marca 2018 cena za pol galone (1,9 litra) za standardno mleko 2,3 EUR, za ekološko pridelano mleko pa 4,4 EUR.

Zaradi prenizkega povpraševanja se veliki kupci, kot sta na primer Organic Valley ali Danone, soočajo s presežki. Zato so uvedli proizvodne kvote in nekaterim pridelovalcem mleka že odpovedali obstoječe pogodbe. Poleg zmanjšane nabave poskuša Danone rešiti krizo tudi tako, da presežke mleka preusmeri na druge izdelke, kot so jogurt, sir in posebni mlečni izdelki.

Zaradi zmanjšanega povpraševanja je cena mleka v ZDA v dveh letih že padla za okoli 30 %.

Mali pridelovalci ekološkega mleka so zaskrbljeni zaradi rasti velikih podjetij, ki zajemajo že celotno proizvodno verigo, tako kot podjetje Aurora Organic Dairy. Podjetje ima 19.800 molznih krav na več lokacijah v Teksasu in Koloradu, obrate za predelavo mleka in je dobavitelj največjim trgovskim verigam v državi. Podjetje namerava odpreti še nov obrat za pridelavo mleka v mestu Missouri.

V letu 1940 je bilo v ZDA 4,6 mio mlečnih farm, danes jih je le še 40.000. Po napovedih analitikov pa naj bi jih v naslednjem desetletju ostalo le še 20.000.

Vir: Agence France-Presse

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije