Toronto, tehnološko velemesto v tihem razcvetu

četrtek, 24. marec 2022
 

Kanadski Toronto doživlja nesluteno rast tehnološkega sektorja in postaja ena vodilnih lokacij za tehnološka podjetja in investicije v Severni Ameriki

Pred nekaj tedni je Microsoft odprl svojo podružnico na elitni lokaciji v samem poslovnem centru mesta, kjer sedaj zaseda zgornja 4 nadstropja ene od tamkajšnjih 50-nadstropnih steklenih poslovnih stolpnic in se tako pridružil podjetjema Apple in Amazon, ki sta pred kratkim storila isto, medtem, ko je Google v zadnjih pripravah na odprtje svoje lastne poslovne stavbe v centru mesta.
 
Prav tako v centru Toronta najdemo pisarne tehnoloških podjetij, kot sta ameriška Pinterest, Stripe, skandinavska Klarna in številni drugi ključni igralci v sektorju.
 
Ker se tehnološka industrija še naprej širi in skupnosti po vsem svetu tekmujejo za tehnološka delovna mesta zunaj Silicijeve doline, mnogi vodstveni delavci, vlagatelji in podjetniki promovirajo toplejše lokacije, kot sta Austin in Miami, kot naslednja velika tehnološka središča. Toda v primerjavi s tem, kar se trenutno dogaja v Torontu, so to majhne tehnološke skupnosti.
 

Toronto - tretje največje tehnološko središče v Severni Ameriki

Zahvaljujoč dolgoletnim naložbam lokalnih univerz, vladnih agencij in vodilnih podjetij ter kanadski liberalni politiki priseljevanja je Toronto zdaj tretje največje tehnološko središče v Severni Ameriki. V njem živi več tehnoloških delavcev kot v Chicagu, Los Angelesu, Seattlu in Washingtonu,… zaostaja le za New Yorkom in Silicijevo dolino
 
V primerjavi z drugimi mesti na celini je Toronto v prednosti pri razvoju panoge, saj ima zagotovljena sredstva za ohranjanje rasti. Je četrto največje mesto v Severni Ameriki, z nezanemarljivo tradicijo v tehnološkem sektorju. Že v preteklosti so se v mestu formirale različna domača tehnološka podjetja (kot npr. Shopify), po drugi strani pa so različni ameriški tehnološki giganti zaradi ugodnih poslovnih pogojev in dostopnosti relevantnega kadra v Torontu in okolici odpirali svoje razvojne centre. Ta trend se nadaljuje in jača, saj podjetja vidijo Toronto kot lokacijo za dolgoročne naložbe ter ustvarjajo partnerstva z izobraževalnim sektorjem v regiji, ki omogoča reden dotok vrhunsko izobraženega kadra. Samo v zadnjem letu je tako npr. samo Twitter v Torontu zaposlil prek 100 računalniških inženirjev. Znana tehnološka imena kot so DoorDash, eBay in Pinterest so v mestu postavili svoje tehnološke centre prav tako pa novejša podjetja, ki delujejo na področju umetne inteligence, kot so Cerebras, Groq in Recursion Pharmaceuticals
 
Poleg vrhunske izobrazbe in usposabljanja kadrov, ki ga omogoča univerzitetni sektor v provinci Ontario, omogoča Kanada olajšano zaposlovanje kadrov iz drugih držav, kar predstavlja veliko prednost pred ZDA, kjer obstajajo številne birokratske prepreke pri zaposlovanju tujcev. Približno 50 odstotkov prebivalcev Toronta je rojenih izven Kanade, mesto pa je danes med najbolj multikulturnimi na svetu. 

Provinca Ontario je pred kratkim sprejela zakon, ki podjetjem izrecno prepoveduje uveljavljanje nekonkurenčnih klavzul v pogodbah o zaposlitvi in spodbuja zaposlene, da ustanovijo svoja zagonska podjetja. Univerza v Torontu, podprta s 100 milijoni dolarjev donacij lokalnih poslovnih voditeljev, gradi kompleks, v katerem bodo nameščena A.I. in biotehnološka podjetja. Investicije v mesto prihajajo iz različnih virov in delov sveta. 

Leta 2016 je Google z vložkom 44 mio USD odprl raziskovalni laboratorij v središču Toronta.

Leta 2017 je bil ustanovljen Vector Institute za umetno inteligenco, ki je od države in industrije zbral 130 milijonov dolarjev, da bi ohranil vrhunske raziskovalce v Torontu, pritegnil talente iz drugih delov sveta in spodbudil druga podjetja, da odprejo laboratorije v mestu.

Območje je bilo že rastoče tehnološko središče. Kot finančno središče Kanade je bil Toronto dom velikih bank. Microsoft je že leta upravljal pisarne v predmestju. Enako so imela podjetja za računalniške čipe, kot sta Intel in AMD. Google je vodil inženirsko pisarno v bližini Univerze Waterloo.
 
Leta 2019 sta dva kanadska raziskovalca, ki sta delala v Googlovem laboratoriju v Torontu, Aidan Gomez in Nick Frosst, skupaj z drugim podjetnikom Ivanom Zhangom ustvarila lastno podjetje za umetno inteligenco Cohere, specializirano za tehnologijo, ki strojem pomaga razumeti naraven način, kako ljudje pišejo in govorijo – najbolj obetavna vrsta AI. – in Google je sedaj poslovni partner v projektu.

V zadnjem letu so podjetja investirala 5,4 milijarde dolarjev v tehnološki sektor v Torontu, kar je sicer dosti manj, kot je bilo podobnih investicij v Silicijevi dolini, vendar s svojimi pogoji in vrhunskim tehnološkim kadrom lahko v prihodnjih letih pričakujemo še intenzivnejšo rast v na tem področju. 

Povzeto po: New York Times

Avtor: Cade Metz
Uredil: Simon Pribac
 
Za svetovanje in pomoč pri poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:
Sonya Rosenwirth, izvršna direktorica, e-mail: sonya@canslo.com, telefon: 001 905 847 8566
Simon Pribac, predstavnik CSCC v Sloveniji, e-mail: simon@canslo.com, telefon: 064 187 110. 

 
 

Preberite tudi: