Toyota zaradi kibernetskega napada ustavila proizvodnjo

četrtek, 03. marec 2022

Družba Toyota Motor Corporation je morala 1. marca zaustaviti proizvodnjo zaradi kibernetskega napada na enega od njenih dobaviteljev, kar je prizadelo platformo za naročila.

Zaustavitev proizvodnje je trajala le en dan, 2. marca pa je proizvodnja v Toyotinih tovarnah na Japonskem spet stekla.

Družba Kojima Industries, ki je ena od Toyotinih glavnih dobaviteljic komponent, je bila tarča kibernetskega napada, zaradi česar so njeni strežniki prenehali delovati. Hekerji so od družbe zahtevali nagrado v zameno za odstranitev računalniškega virusa. Zaradi incidenta je Toyota prekinila vse operacije v svojih 14 domačih proizvodnih obratih, vključno s tistimi, ki proizvajajo znamki Hino in Daihatsu. Zaustavitev proizvodnje je povzročila padec načrtovane proizvodnje za 13.000 enot, kar je približno 5 % njenega mesečnega obsega.

Čeprav napaka dobaviteljevega računalniškega sistema še ni v celoti odpravljena in bo trajalo še približno teden do dva, da se sistem v družbi Kojima v celoti obnovi, bodo v Toyoti uporabili alternativno omrežje za izmenjavo podatkov o naročilih in dobavah.

Japonske oblasti analizirajo primer, da bi ugotovile izvor kibernetskega napada, do katerega je prišlo kmalu po tem, ko je več držav opozorilo na možnost, da bi Rusija izvedla tovrstne napade na cilje v državah, ki so podprle sankcije proti njej zaradi invazije na Ukrajino.

Japonska izvršna oblast ni izključila konflikta v Vzhodni Evropi kot možnega izvora tega in prihodnjih kibernetskih napadov. Zasebni sektor je zato pozvala, naj okrepi svojo kibernetsko varnost.

Japonska se je pridružila sankcijam proti Moskvi, ki so jih uvedle države G7 in Evropska unija, vključno z izključitvijo ruskih bank iz mednarodnega sistema Swift in zamrznitvijo sredstev ruskih subjektov in posameznikov.


 
Viri: Factiva, CE Noticias Financieras


Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije