Tranzit tovora v kliningrajsko regijo iz drugih delov Rusije

ponedeljek, 29. avgust 2022
 
 
Sredi junija 2022 je Litva zaradi sankcij EU začasno ustavila tranzit dela tovora v Kaliningrajsko regijo iz preostalih delov Rusije. Prav tako je prenehala spuščati ruske tovornjake z blagom čez svoje ozemlje.

Po podatkih kaliningrajskih oblasti je bilo prizadetega približno 50 % tranzita. Tranzit med Kaliningrajsko regijo in drugimi regijami Rusije je bil ponovno vzpostavljen 22. julija 2022, vendar so nekatere omejitve ostale.

Litva je poostrila nadzor tovora na meji z Rusijo

25. avgusta 2022 je litovska carina napovedala poostren nadzor tovora na meji z Rusijo, da bi zagotovila izvajanje sankcij EU, zlasti proti tistim, ki so se že poskušali izogniti omejitvam, je navedeno na spletni strani agencije.

Zdaj bo v inšpekcijske preglede vključenih več zaposlenih, tudi iz drugih oddelkov, okrepljen pa bo tudi analitični nadzor. Poleg tega bodo pošiljatelji, prejemniki, prevozniki ali carinski posredniki, ki so v preteklosti že poskušali zaobiti sankcije, obravnavani kot "visoko tvegani" in bodo pod posebnim nadzorom.

Po podatkih litovske carine  je bil od 1. marca 2022 dalje zavrnjen vstop več kot 1.200 tovornih vozil, registriranih v Rusiji in Belorusiji.


Foto: Carina Litve

Plačilni mehanizem za kaliningrajski tranzit

15. avgusta 2022 je litovska banka "Siauliu Bankas", ustavila poravnave v rubljih in napovedala, da bo od 1. septembra 2022 ustavila tudi druge devizne poravnave z Rusijo.

Vlada Kaliningrajske regije je v komentarju odločitve o ustavitvi poravnav prek banke "Siauliu Bankas" opozorila, da je to gospodarski samomor za litovsko gospodarstvo na splošno in še posebej za Litovske železnice.

Opozorila je tudi, da bo v tem primeru Kaliningrajska regija preusmerila tranzit v pomorsko smer in razvila svoje pristaniške zmogljivosti, pri čemer bo upoštevala subvencioniranje pomorske tarife.

22. avgusta 2022 je Andrej Klišas, predsednik odbora Sveta federacije za ustavno zakonodajo in državno gradnjo, na svojem kanalu Telegram komentiral, da takšna dejanja litovske strani zagotavljajo "podlago za ostre ukrepe proti Litvi, ki terorizira Kaliningrad".

"Sprejemanje plačil za kaliningrajski tranzit ni v pristojnosti litovske vlade". To je 23. avgusta 2022 izjavila predsednica vlade Ingrida Đimonytë. Litovski minister za zunanje zadeve Gabrielius Landsbergis je v zvezi s tem opozoril, da "poskuša Rusija ustvariti vtis pritiska v zvezi s kaliningrajskim tranzitom prek Litve, pri čemer izkorišča zanimanje medijev za to tematiko".

V govoru v litovskem parlamentu 23. avgusta 2022 je tudi poudaril, da je treba plačila za tranzit ruskega blaga prek Litve v Kaliningrad od 1. septembra 2022 izvajati brez ovir. "Sankcije v zvezi s plačili niso bile uvedene. To pomeni, da je potrebna komercialna rešitev, ki bi omogočila plačilo opravljenih storitev," je dejal vodja litovske diplomacije.
 
Pred tem je koordinativna tiskovna predstavnica Evropske komisije za gospodarske zadeve Arianna Podestŕ potrdila, da operacije za plačilo kaliningrajskega tovornega tranzita prek Litve ne kršijo režima sankcij.
 
Ob izjavah litovske strani je vodja tiskovne službe vlade Kaliningrada Dmitrij Lyskov za ruski medij TASS povedal, da je bil najden alternativni mehanizem za plačevanje kaliningrajskega tranzita prek Litve in da ga številna podjetja že uporabljajo. Vendar pa ni navedel nobenih podrobnosti o plačilni shemi.

Možni alternativni mehanizem bi lahko bil račun, odprt pri litovski državni zakladnici, ki bi pomagal zaobiti zavrnitev litovskih bank, da bi sprejele plačila iz Rusije. Vsaj takšno shemo je 9. avgusta 2022 predlagal guverner Kaliningrada Anton Alikhanov, kot so navedli nekateri ruski mediji.  Vendar uradne potrditve podrobnosti tega alternativnega mehanizma še ni.


Prispevek je povzet po ruskih virih in predstavlja ruski komentar sprejetih ukrepov.


 
Pripravila:

Tatiana Morozova
Lokalna sodelavka za področje gospodarstva
Veleposlaništvo RS V Moskvi

 

Preberite tudi: