Trenutno stanje v avtomobilski proizvodnji po svetu

sreda, 08. april 2020

Ker se novi korona virus še naprej širi po svetu, avtomobilski proizvajalci sprejemajo skrajne ukrepe in zapirajo proizvodnje obrate.
 
V nadaljevanju je pregled stanja po posameznih proizvajalcih:
 
Ford je 19. marca zaustavil vso evropsko in severnoameriško proizvodnjo. 20. aprila namerava v enem od svojih ameriških obratov začeti s proizvodnjo ventilatorjev, proizvodnjo vozil pa nameravajo zagnati 4. maja.
 
General Motors je 18. marca ustavil celotno proizvodnjo v Severni Ameriki. Načrtov za ponovni zagon še ni najavil, trenutno pa proizvaja respiratorje in zaščitne maske.
 
Fiat Chrysler Automobiles je prav tako 18. marca ustavil proizvodnjo v ZDA in za teden dni v Evropi. Vsaka tovarna se bo posebej odločila, kdaj bo spet zagnala proizvodnjo. Fiat bo v Italiji to storil 14. aprila.
 
Kia je ustavila proizvodnjo v Georgi 30. marca, ponovno jo bo zagnala 13. aprila.
 
Mazda je na Japonskem zaustavila proizvodnjo 24. marca za 13 dni. Potem namerava do konca aprila izvajati dnevne izmene. Za 10 dni je Mazda ustavila tudi proizvodnjo v Mehiki in na Tajskem.
 
Aston Martin je zaustavil proizvodnjo 24. marca, ponovno jo namerava zagnati 20. aprila.

Švedski Volvo je prekinil proizvodnjo v Evropi od 20. marca do 5. aprila, v ZDA pa od 26. marca do 14. aprila. Vse 4 tovarne na Kitajskem normalno obratujejo, pa tudi promet v prodajnih salonih se je na Kitajskem spet povrnil v normalno stanje.

Tesla je ustavil proizvodnjo v Kaliforniji 23. marca. V nekaj tednih nameravajo zagnati proizvodnjo respiratorjev.
20. marca sta proizvodnjo za 4 tedne zaustavila tudi francoski Bugatti in britanski Bentley.

Jaguar-Land Rover je 20. marca zaustavil proizvodnjo v Združenem kraljestvu. Ponovno naj bi jo zagnali 20. aprila. Tovarni v Braziliji in v Indiji za enkrat še obratujeta.

Skupina Volkswagen je 17. marca sporočila, da bo za predvidoma dva tedna zaustavila proizvodnjo v številnih tovarnah po Evropi, vključno s Slovaško, Portugalsko in Španijo. Zaustavitve proizvodnje veljajo tudi za tovarne sestavnih delov skupine. 21. marca je Volkswagen začasno ustavil proizvodnjo tudi v svojem proizvodnem obratu v Chattanoogi v Tennesseeju. Kot številni drugi proizvajalci namerava tudi Volkswagen zaprtje tovarn izkoristiti za temeljito čiščenje in sanacijo objektov. 
 
Toyota je zaprla vse tovarne v ZDA, Kanadi in Mehiki za obdobje od 23. marca do 20. aprila.
 
Japonski Subaru je proizvodnjo začasno ustavil 23. marca za nedoločen čas.
 
Honda je bila med prvimi, ki so v ZDA napovedali prekinitev proizvodnje. Proizvodnjo avtomobilov in avtomobilskih delov so zaustavili 18. marca, ponoven zagon pričakujejo 10. aprila.
 
Južnokorejski avtomobilski proizvajalec Hyundai je 18. marca začasno zaprl svoj obrat v Alabami, potem ko je bil eden od delavcev pozitiven pri testiranju na COVID-19. Hyundai bo proizvodnjo ponovno zagnal 13. aprila.
 
Japonski proizvajalec avtomobilov Nissan je 20. marca ustavil vso proizvodnjo v ZDA. Tovarne v Mehiki in Kanadi za zdaj še obratujejo. Proizvodnja bo predvidoma stekla v začetku maja.
 
Porsche je 18. marca ustavil proizvodnjo vsaj za dva tedna. Tako kot Daimler je tudi Porsche dejal, da svetovna dobavna veriga onemogoča normalno nadaljevanje proizvodnje.
 
Rolls Royce je prekinil proizvodnjo v svoji tovarni v Združenem kraljestvu 23. marca. Predvidoma bodo začeli s proizvodnjo po velikonočnih praznikih.

Daimler, ki proizvaja avtomobile znamke Mercedes-Benz, je 17. marca dejal, da bo za vsaj dva tedna ustavil vso proizvodnjo v Evropi.
 
Skupina PSA (Peugeot, Citroen, DS, Opel in Vauxhall) je 16. marca zaprla dve tovarni, eno v Franciji in eno v Španiji. 17. marca je zaprla osem dodatnih obratov, trije so ustavili proizvodnjo 18. marca, 19. marca pa še dva. Gre za tovarne v Franciji, Španiji, Združenem kraljestvu, na Poljskem, v Nemčiji in na drugih lokacijah. Sprva so načrtovali ponoven zagon že 27. marca, a so zaprtje začasno še podaljšali.

Renault je zaprl proizvodnjo 16. marca v vseh svojih 12 tovarnah v Franciji.

Ferrari je ustavil proizvodnjo 16. marca v obeh tovarnah v Maranellu in Modeni v Italiji. Ponovno bodo začeli s proizvodnjo 14. aprila.
Italijanski avtomobilski proizvajalec Lamborghini je ustavil proizvodnjo 13. marca v svoji tovarni v Sant'Agata Bolognese. Za enkrat še ni jasno, kdaj bodo proizvodnjo ponovno zagnali.

Proizvajalec motociklov Ducati je 13. marca ustavil proizvodnjo v svoji tovarni v Italiji. Tovarno naj bi ponovno odprli 18. marca, kar so pozneje prestavili na 25. marec.Vir: Factiva, CNET Networks

Več informacij o globalnih trendih na področju avtomobilske industrije