Trg zdravstvene oskrbe v regiji MENA priložnost za slovenska podjetja

sreda, 28. februar 2024


Pred časom je v Dubaju svoja vrata zaprl največji specializirani sejem medicinske opreme in pripomočkov, zdravil, zdravstvene oskrbe in storitev na arabskem polotoku, Arab Health 2024. Letos se je na sejmu tamkajšnji poslovni javnosti pod okriljem SPIRIT Slovenija s svojimi izdelki, storitvami in rešitvami uspešno predstavilo tudi 28 slovenskih podjetij s področij proizvodnje medicinske opreme, farmacije ter medicine, ki so z obiskom Dubaja zelo zadovoljna. Udeležba na sejmu in v delegaciji je bila po njihovem mnenju odlična priložnost za predstavitev njihovih izdelkov, storitev in rešitev ter navezovanje poslovnih stikov s potencialnimi poslovnimi partnerji. 

Vodilna nit letošnjega sejma je bila »Združimo ume, preobrazimo zdravstvo,« s katero so se organizatorji letos osredotočali na prihodnost zdravstvenega varstva in inovativne tehnologije, rešitve in storitve, ki poudarjajo in prikazujejo inovativno naravo zdravstvene industrije. Letos je na sejmu razstavljalo 3450 razstavljavcev, zabeležili pa so več kot 110.000 poslovnih obiskovalcev iz 183 držav. Na sejmu je bilo tudi več kot 40 nacionalnih paviljonov, med katerimi je izstopal tudi slovenski.

SPIRIT Slovenija je na pobudo slovenskih podjetij skupinski nastop na sejmu Arab Health letos organiziral že sedmič zapovrstjo. Na skupnem razstavnem prostoru velikosti 198 m2 v hali Za'Abeel 1 - Z1 se je predstavilo štirinajst slovenskih podjetij: Caretronic, d. o. o., DAGRI inženiring, d. o. o., Domel, d. o. o., Iskra Medical d. o. o., IZA, d. o. o., Kinestica, d. o. o., Koval, d. o. o., Mesi, d. o. o., MOOR ortotetika in prototetika, d. o. o., Opikar, klimatizacija in čisti prostori, d. o. o., RTS Medical, d. o. o., TIK, d. o. o., UVC Solutions, d. o. o. in VPD Bled, d. o. o. 

V tem času je pod okriljem agencije v Dubaj odpotovala tudi delegacija predstavnikov 14 slovenskih podjetij, ki jih zanimajo poslovne priložnosti v tamkajšnjem zdravstvenem segmentu, in sicer: 3Dmed, d. o. o., Bauerfeind, d. o. o., Crystal, d. o. o., FerroCrtalic, d. o. o., Educell, d. o. o., HYB, d. o. o., Imber, d. o. o., Lucis, d. o. o., Matevž Starič, s. p., MedDev Rešitve, Marcia Elena Podboršek s.p., Medico Veritas, d. o. o., Salus Veletrgovina, d. o. o. , Tik, d. o. o. in Tosama, d. o. o.

Delegacija se je med drugim srečala s predstavniki podjetja AstraGene, ki je prvo in vodilno podjetje za proizvodnjo molekularne diagnostike na Bližnjem vzhodu, in slovenskim podjetnikom Primožem Kosom, ki deluje v Dubaju, in jim je podrobno predstavil načine uspešnega vstopa na trge regije MENA in tamkajšnji sistem javnega naročanja, delegacija pa je obiskala tudi sejem Arab Health.

SPIRIT Slovenija je na slovenskem razstavnem prostoru v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Abu Dabiju organiziral tudi sprejem za slovenska in tuja podjetja z mreženjem, ki so se ga udeležili tudi člani slovenske delegacije in veleposlanica RS v UAE, Nj. Eksc. Natalija Al Mansour. 

Slovenska podjetja (tako razstavljavci kot člani delegacije) so bila z letošnjim obiskom Dubaja in nastopom na sejmu Arab Health zelo zadovoljna. Udeležba na sejmu je bila po njihovem mnenju odlična priložnost za predstavitev njihovih izdelkov, storitev in rešitev ter navezovanje poslovnih stikov s potencialnimi poslovnimi partnerji. Ker sejem zastavlja trende v panogi, je bil zanje pomemben tudi z vidika preverjanja konkurence in najnovejših tehnologij na področju zdravstvene oskrbe. Večina slovenskih udeležencev je dobila kar nekaj obetavnih kontaktov, s katerimi bodo nadaljevali pogovore v prihodnosti. Ocenjujejo tudi, da je bil nastop njihovega podjetja bolj opazen in prepoznan s strani obiskovalcev tudi zaradi tega, ker je celotna predstavitev slovenskih podjetij na sejmu Arab Health potekala v nacionalnem paviljonu in pod sloganom komunikacijske kampanje za promocijo slovenskega gospodarstva v tujini I feel Slovenia. Green. Creative. Smart., ki jo že od leta 2019 vodi SPIRIT Slovenija. Člani delegacije pa so med prednostmi udeležbe v delegaciji izpostavili srečanja s strokovnjaki iz panoge in izmenjavo izkušenj, pridobitev novih kontaktov ter vpogled v najnovejše inovacije na področju medicinske tehnologije. 

Teja Lončarič, Caretronic, d. o. o.: »Za skupinski nastop na sejmu Arab Health smo se odločili, ker prinaša številne prednosti, predvsem v obliki nižjih stroškov samega nastopa, kar je za nas zelo pomembno. Hkrati pa cenimo tudi organizacijsko podporo SPIRIT Slovenija, ki nam bistveno olajša proces priprave in izvedbe sejemske predstavitve. Z našim nastopom v Dubaju smo zelo zadovoljni, prav tako tudi s pričakovanim številom novih potencialnih kupcev in distributerjev, saj smo dosegli rezultate, ki smo si jih zastavili.«

Andreja Thaler, Domel, d. o. o.: »Na skupinskem nastopu na sejmu Arab Health pod okriljem SPIRIT Slovenija smo letos sodelovali že tretjič, in sicer s programom laboratorijske opreme. Ta sejem bi za za samostojno predstavitev našega podjetja predstavljal previsok strošek, prav tako je težko priti do ustreznega razstavnega mesta z majhno kvadraturo. Ker je v Sloveniji kar nekaj izjemnih podjetij, ki delujejo na medicinskem področju, smo ponosni, da se lahko skupaj predstavimo najzahtevnejšemu trgu. V veselje nam je sodelovati s SPIRIT Slovenija, ki poskrbi za administrativno organizacijo sejemskega nastopa, medtem ko lahko sami svoj čas investiramo v temeljite priprave. Z letošnjim nastopom smo zelo zadovoljni. Naši cilji so bili jasni: srečati se z obstoječimi partnerji in pridobiti potencialne kupce. Na sejmu smo se srečali z devetimi partnerji, s katerimi že sodelujemo, pridobili smo tudi 60 potencialnih kontaktov, s katerimi smo že pričeli posejemske aktivnosti. V prihajajočih mesecih imamo z nekaterimi potencialnimi kupci že dogovorjena 'online' izobraževanja za naš segment izdelkov, ki bodo omogočila prodor na trg in prodajo laboratorijske opreme. Ker je v ozadju tudi registracija v določenih državah, smo tudi tukaj že v dogovorih za nadaljnje sodelovanje. Več pa bo pokazal čas.«

Nina Puntarić Kavalič, Opikar, d. o. o.: “Letos smo se že četrtič udeležili skupinskega sejemskega nastopa skupaj s SPIRIT Slovenija. Že ko smo se prvič udeležili Arab Healtha, smo se odločili, da se bomo sejma vsako leto udeleževali na ta način, saj je bila celotna organizacija s strani agencije izvedena izjemno profesionalno. Z letošnjim nastopom smo zelo zadovoljni, saj so nas obiskali potencialni kupci in upamo, da se naše sodelovanje v prihodnosti tudi uresniči.«

Vanja Sitar, Mesi, d. o. o.: »V podjetju MESI na sejmu Arab Health sodelujemo že več let, saj se nahaja na strateško pomembni lokaciji v tem delu sveta. Za nas je ta dogodek ključen, saj pripomore h krepitvi odnosov z obstoječimi poslovnimi partnerji in predstavitvi naših izdelkov končnim kupcem. Letos smo v okviru sejemskih dejavnosti predstavili tudi pomembne tehnološke novosti, ki smo jih razvili. Največjo prednost skupinske udeležbe vidimo v enotnem nastopu v slovenskem paviljonu. Gre za odlično priložnost, da si predstavniki podjetij iz sorodnih industrij izmenjamo izkušnje ter se mrežimo. Poleg tega pa skupaj posredujemo enotno sporočilo o slovenskih naprednih rešitvah v medicini in zdravstvu.«

Sara Paljk, MOOR Ortotika in Protetika, d. o. o.: »Naša odločitev za skupinski nastop je bila strateška, saj je temeljila na želji po povečanju mednarodne prepoznavnosti in dostopu do novih trgov. SPIRIT Slovenija z bogatimi izkušnjami in obsežnim znanjem na področju internacionalizacije podjetjem ponuja neprecenljivo podporo pri vstopu na globalne trge. Verjamemo, da je združevanje moči in znanj ključ do uspeha na tako konkurenčnih trgih v tako zahtevnem segmentu, kot je zdravstveni. Letošnji nastop je presegel vsa naša pričakovanja. Srečali smo se s številnimi potencialnimi poslovnimi partnerji, predstavili naše inovativne rešitve in izdelke ter prejeli pozitivne odzive. Vzpostavili smo pomembne kontakte, ki bodo služili kot temelj za bodoče sodelovanje. Zastavljene cilje smo ne le dosegli, ampak jih celo presegli, kar potrjuje pravilnost naše odločitve za sodelovanje. Zahvaljujemo se SPIRIT Slovenija za izjemno podporo in organizacijo, ki sta ključno prispevali k uspehu našega nastopa. Z optimizmom zremo v prihodnost in se veselimo nadaljnjih priložnosti za sodelovanje!«

Naslednje leto bo sejem Arab Health potekal med 27. in 30. januarjem 2025, obeležil pa bo tudi pomembno prelomnico, saj bo že 50. po vrsti.

Foto: SPIRIT Slovenija

 

Preberite tudi: 


Gospodarstvo ter možnost vstopa na trg Združenih arabskih emiratov

Zakaj na sejme v tujino?