Trump odobril dogovor med družbami Oracle, TikTok in Walmart

torek, 22. september 2020

Ameriški predsednik Donald Trump je odobril dogovor, v skladu s katerim bo TikTok, ki je v kitajski lasti, sodeloval z družbama Oracle Corp. in Walmart Inc. Ustanovili bodo namreč novo ameriško podjetje TikTok Global.

Zaradi doseženega dogovora je ameriško ministrstvo za trgovino sporočilo, da bo odložilo prepoved  prenosov in posodobitev aplikacije TikTok v ZDA, ki naj bi začela veljati v nedeljo, 20. septembra.

Oracle je v izjavi za javnost dejal, da bo imel v novem skupnem podjetju 12,5 % lastniški delež in bo zagotovil varno storitev v oblaku za podatke v priljubljeni aplikaciji.

Walmart se je v skupnem dogovoru strinjal z nakupom 7,5 % družbe TikTok Global, pa tudi s tem, da bo v novem podjetju zagotavljal storitve e-trgovine, skrbel za plačila in druge storitve.

Trenutni lastnik aplikacije TikTok, podjetje ByteDance Ltd., ki ima sedež v Pekingu, bo ohranil približno 80 % lastništvo v podjetju. Ker pa je ByteDance v približno 40 % lasti ameriških vlagateljev, bo nova družba imela večinsko ameriško lastništvo. 

"Sto odstotno smo prepričani v svojo sposobnost, da TikToku zagotovimo zelo varno okolje, hkrati pa zasebnost podatkov vsem uporabnikom TikToka, tako v ZDA kot po vsem svetu," je v izjavi za javnost povedala izvršna direktorica podjetja Oracle, Safra Catz.

Walmart je dejal, da bo njegov izvršni direktor Doug McMillon postal eden od petih članov uprave novo ustanovljenega podjetja. To partnerstvo bo Walmartu omogočilo pomemben korak pri širitvi njihovega dosega.

V TikToku pa so izrazili navdušenje nad tem, da bodo uporabniki lahko še vrsto let uporabljali to popularno spletno platformo.

Predsednik Trump je dejal, da bo sporazum ustvaril 25.000 delovnih mest, večinoma v Teksasu, in dodal, da se bo novo podjetje še vedno imenovalo TikTok, ne bo pa imelo nič skupnega s Kitajsko. Dodal je, da Oracle in Walmart načrtujeta ustanovitev sklada v višini 5 mlrd USD, ki bo namenjen izobraževanju mladih Američanov.

Pogajanja o delovanju TikToka v ZDA so se začela po tem, ko je predsednik Trump letos avgusta podpisal izvršno odredbo, s katero je TikTok označil za nacionalno varnostno grožnjo. To pa zato, ker bi po njegovem mnenju lahko podatke, ki jih aplikacija zbira o ameriških uporabnikih, delili s kitajsko vlado. TikTok je zanikal, da bi se to lahko zgodilo.

Oracle je pri sklenitvi dogovora premagal več drugih konkurentov, ki so izrazili zanimanje za TikTok, vključno z Microsoft Corp. in Twitter Inc.

Viri: Factiva, Dow Jones

Več informacij o globalnih trendih na področju IKT