Turčija je 5. največja evropska proizvajalka komponent za vetrne turbine

torek, 27. oktober 2020

Po najnovejšem poročilu WindEurope je Turčija na petem mestu lestvice vodilnih evropskih proizvajalk komponent vetrnih turbin. V poročilu je predstavljeno stanje evropske vetrne industrije in njena globalna konkurenčnost.

Vrednost globalnega trga komponent vetrnih turbin je v letu 2020 ocenjena na 50 mlrd EUR, od tega 38 mlrd EUR predstavlja segment vetrnih elektrarn na kopnem, 12 mlrd EUR pa segment vetrnih elektrarn na morju. Največji, 45 % delež na globalnem trgu glede na število proizvodnih obratov ima Kitajska, ki ima skoraj 800 enot za proizvodnjo komponent vetrnih turbin. Na drugem mestu je Evropa z 31 %, sledijo pa Indija s 7 %, Brazilija s 5 % in Severna Amerika s 4,5 %.

Največ proizvodnih enot za komponente vetrnih turbin v Evropi je v Nemčiji in sicer 82. Sledijo Španija z 41 enotami, Italija s 17 enotami in Danska s 13 proizvodnimi enotami.

Turčija ima trenutno 12 proizvodnih enot, kar jo uvršča na peto mesto največjih proizvajalk komponent vetrnih turbin v Evropi. Od teh 12 proizvodnih obratov jih 6 proizvaja stolpe, 4 rezila, 2 obrata pa proizvajata ulitke.

Generalni sekretar Izmirske razvojne agencije (IZKA), Mehmet Yavuz, je v ekskluzivnem intervjuju za agencijo Anadolu povedal, da je Turčija precej napredovala v proizvodnji opreme za vetrno energijo in je zdaj dosegla fazo, v kateri lahko proizvede skoraj vso opremo, potrebno za postavitev vetrne turbine, ki je sestavljena iz približno 8.000 komponent.

Proizvodni obrati, ki proizvajajo glavne, največje in najdražje komponente, kot so rezila in stolpi, in so večinoma namenjeni za mednarodni izvoz, imajo sedež v Izmirju in okolici. Izmir je postal tudi glavno mesto za proizvodnjo vetrne energije v Turčiji, saj se kar 60 % vetrnih zmogljivosti države (kar predstavlja 10 % celotne nameščene zmogljivosti države v letu 2020), nahaja na območju Izmirja (20 %) in v njegovi okolici (40 %).

»Poleg 12 proizvodnih obratov, ki jih za Turčijo navaja poročilo WindEurope, deluje v Izmirju še 30 manjših proizvodnih enot, ki proizvajajo komponente za vetrne turbine,« je dejal Yavuz, ki zaradi novih naložb, ki so v teku, pričakuje nadaljnji napredek v proizvodnji opreme za vetrne turbine v državi.

Viri: Factiva, Hürriyet Daily News

Več informacij o globalnih trendih na področju panoge strojev in naprav