Turški turizem v Q1 2021 upadel za -40 %

torek, 11. maj 2021

Po podatkih turškega statističnega urada (TurkStat) so prihodki od turizma v Q1 2021 medletno padli za -40 % na 2,5 mlrd USD. Število turistov se je medletno zmanjšalo za -53,9 % na 2,6 mio.

Številke TurkStat odražajo trajni vpliv pandemije korona virusa na mednarodni turizem, ki je za Turčijo pomemben vir gospodarske dejavnosti, zaposlovanja in deviz. Število tujih turistov se je v Q1 2021 zmanjšalo za -60,6 % na 1,8 mio, število nerezidenčnih turških državljanov pa se je zmanjšalo za -22,9 %, na 0,8 mio. V istem obdobju so se izdatki Turkov, ki so potovali v druge države, zmanjšali za -70,2 % na 263,4 mio USD, število potnikov pa se je zmanjšalo za -83,9 % na 281.000.

Možnosti za vrhunsko poletno turistično sezono je v aprilu še bolj zaviralo naraščanje števila primerov okužb s korona virusom v Turčiji. 30. aprila so v Turčiji poročali o rekordnih 394 smrtnih primerih zaradi okužbe s korona virusom. Če bodo trenutni omejitveni ukrepi uspeli hitro zmanjšati število primerov okužb in število smrtnih primerov, vlada upa, da bo od junija dalje več turistov lahko in hotelo znova obiskati Turčijo.

Turčija je uvedla obvezni program certificiranja varnega turizma za turistična podjetja, prav tako je turističnim delavcem dala možnost prioritetnega cepljenja, tuje turiste pa izvzela iz obvezne policijske ure.

Kljub temu pa številne države, kot sta na primer Združeno kraljestvo in Nemčija, trenutno v celoti prepovedujejo počitnice v tujini, ali pa svoje državljane odločno svarijo pred potovanjem v Turčijo. Vse tiste, ki se vračajo iz tujine, pa čaka še obvezna karantena ali zahteve po testiranju.

To poletno sezono bo za državljane EU potovanje na alternativne destinacije znotraj EU, kot so Grčija in deli Španije, verjetno lažje kot potovanje v Turčijo. Rusija, ki je največji trg za turško turistično industrijo, je do konca junija ustavila skoraj vse lete v Turčijo in iz nje. Ta korak naj bi povzročil izgubo približno 800.000 obiskovalcev.

Turški turizem se je popolnoma ustavil v Q2 2020, v preostalem delu lanskega leta pa je utrpel velike izgube v primerjavi z rekordnimi rezultati leta 2019. Na podlagi podatkov TurkStat se je število vseh turistov lani zmanjšalo za -69,5 % na 15,8 mio, prihodki od turizma pa so se zmanjšali za -65,1 % na 12,1 mlrd USD.

EIU napoveduje, da bodo v Turčiji prihodki od turizma k saldu tekočega računa prispevali več kot leta 2020, vendar bodo še naprej za 40-50 % nižji kot leta 2019. Celotno ali skoraj popolno okrevanje pa EIU napoveduje šele v letu 2022.


Viri: Factiva, The Economist Intelligence Unit

Več informacij o globalnih trendih na področju turizma