Turško energetsko podjetje Guris Holding bo na Kosovu odprlo prvi vetrni park

sreda, 11. julij 2018

Visoko na kosovski planoti Kika gradijo prve vetrne turbine na Kosovu. Turško energetsko podjetje Guris Holding, ki je eno od vodilnih proizvajalcev energije iz obnovljivih virov v Turčiji, bo tam odprlo prvi kosovski vetrni park. Na novem vetrnem parku bo obratovalo devet 110 m visokih turbin dobavitelja General Electric. Turbine bodo predvidoma začele delovati septembra 2018. Ta vetrni park bo po načrtih ustvaril toliko električne energije, da bo pokrila 3 % potreb po elektriki v državi. V vetrnem parku naj bi proizvedli 110 mio kWh električne energije na leto, kar je dovolj energije za 10.000 gospodinjstev.

Cilj Kosova je ustvariti četrtino svoje energije iz obnovljivih virov do leta 2020, da bi izpolnili standarde Evropske unije, ki se ji Kosovo želi pridružiti. Toda za dosego tega cilja morajo privabiti v državo še več naložb, da bi zmanjšali odvisnost od premoga. Kosovo ima 14 mlrd ton zalog lignita in še vedno pridobiva 95 % svoje energije iz dveh starejših modelov termo-elektrarn. Pogosto se sooča s problemom pomanjkanja elektrike, kar je posledica pomanjkanja naložb v modernizacijo obstoječih objektov.

Marca 2018 je tudi izraelsko podjetje Enlight Renewable Energy podpisalo sporazum o pridobivanju pravic na področju vetrne energije na Kosovu. Podjetje naj bi zgradilo vetrni park kapacitete 105 MW. Izgradnja izraelskega vetrnega parka na Kosovu naj bi se po napovedih začela leta 2019, obratovati pa bo začel leta 2020.

Vir: bne IntelliNews

Več informacij o globalnih trendih na področju OVE