Ukrajina izčrpala kvoto za brezcarinski uvoz svinjine iz EU

torek, 07. september 2021

Po podatkih Združenja ukrajinskih rejcev prašičev, je Ukrajina od začetka letošnjega leta pa do 1. septembra že izčrpala kvoto, dodeljeno za leto 2021, za brezcarinski uvoz prašičjega mesa iz držav Evropske unije.

V obdobju januar-avgust 2021 so ukrajinski uvozniki uvozili 20.000 ton ohlajenega in zamrznjenega prašičjega mesa iz držav EU in s tem v celoti porabili kvoto za brezcarinski uvoz svinjine iz Evropske unije. Kvota za brezcarinsko dobavo svinjine iz držav EU je bila določena v ekonomskem delu Pridružitvenega sporazuma. Združenje poudarja, da bodo zaradi izčrpanih kvot, ukrajinski uvozniki za vsak dodatni kilogram evropske ohlajene svinjine, morali plačati 12 % več dajatev, kar bo zamrznjeno svinjsko meso podražilo za 10 %.

V Združenju menijo, da je eden od razlogov za oživitev uvozne dejavnosti konec poletja, ravno majhen del brezcarinske kvote, ki je spodbudil uvoznike, da si naredijo zaloge s poceni mesnimi surovinami. Letos je bila kvota izčrpana v samo 8 mesecih, v prejšnjih letih pa so kvoto izčrpali šele konec novembra ali decembra.

Ukrajina ima podobne sporazume o brezcarinskih dobavah svinjine tudi s Kanado in Združenim kraljestvom. V skladu s sporazumom o coni proste trgovine lahko Ukrajina letos uvozi do 14.400 ton kanadskega svinjskega mesa, drobovine in maščobe, vendar so doslej uvozili le 1.300 ton ali 9 %, zadnje dobave pa so bile maja. Poleg tega lahko Ukrajina v skladu z mednarodnimi sporazumi za dobavo svinjine, uvozi do 1.700 ton svinjskega mesa iz Združenega kraljestva, za katerega ne bodo veljale uvozne dajatve. Dobav svinjskega mesa iz te države letos še ni bilo.

Če bo uvoz surovega mesa iz teh držav za uvoznike postal ekonomsko privlačen, ponudba zamrznjenega svinjskega mesa verjetno ne bo pomembno vplivala na domači trg svinjine. Poleg tega bo jeseni prišlo tudi do spremembe tečajev, kar bo lahko predstavljalo vstopno oviro za uvožene surovine.

Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije, se je julija 2021 v primerjavi z julijem 2020 uvoz svinjine v Ukrajino povečal za 10,5 % na 6,8 mio USD, izvoz pa se je povečal 2,2 krat na 0,9 mio USD.

Leta 2020 se je uvoz svinjine v Ukrajino medletno povečal za 23 % na 54,4 mio USD, izvoz pa se je povečal za 19,5 % na 6,3 mio USD.

Viri: Factiva, Ukrainian News

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije