Ukrajina povečuje proizvodnjo moke in omejuje izvoz žita

petek, 03. april 2020

Ukrajinska državna korporacija za hrano in žito (SFGCU) je zagnala dodatno proizvodnjo moke v štirih tovarnah, da bi pokrila povpraševanje na domačem trgu v obdobju pandemije korona virusa. Proizvodnja moke je stekla v tovarnah v regijah Žitomir, Lvov, Sumy in Ternopil. SFGCU v letošnjem aprilu načrtuje, da bo proizvedla približno 15.000 ton končnih izdelkov.

Korporacija ima sicer 10 tovarn moke v sedmih regijah Ukrajine s skupno proizvodno zmogljivostjo 1.000 ton končnih izdelkov na dan. Po potrebi je korporacija pripravljena hkrati zagnati proizvodnjo na vseh razpoložljivih zmogljivostih. Zaloge pšenice v silosih SFGCU znašajo več kot 100.000 ton, kar zadostuje za največjo obremenitev proizvodnje v vseh obratih za obdobje treh mesecev.
 
Ukrajinski peki in mlinarji so prejšnji teden od vlade zahtevali, naj omeji izvoz žita in sorodnih izdelkov, da ohrani cene kruha v primeru širjenja korona virusa. Gospodarsko ministrstvo je sporočilo, da bo nadziralo izvozne pošiljke pšenice, prodajalo moko na domačem trgu in se s trgovci dogovorilo o največji količini pšenice za izvoz.

Čeprav je Ukrajina glavni izvoznik žita in njegova letina v veliki meri presega domačo porabo, je pandemija korona virusa nekatere države spodbudila k premisleku o izvoznih omejitvah. Največji ukrajinski sindikat trgovcev UGA je ta teden dejal, da se strinja s predlogom gospodarskega ministrstva, da se v sezoni 2019/2020 izvoz pšenice omeji na 20,2 mio ton, da se prepreči dvig cen domačega kruha.
Ukrajina je v tej sezoni doslej izvozila že okoli 18 mio ton pšenice.
 
Vir: Factiva; Reuters

Več informacij o globalnih trendih na področju živilske industrije